Langt om længe kommer der afspillere på markedet, der kan levere film i den høje 4K-kvalitet, som mange fladskærme allerede understøtter.

København: Først var der de klodsede vhs-bånd. Så fik vi dvd-disc'en og senest blu-ray.

Og nu er næste generation endelig i støbeskeen.

Elektronikproducenten Panasonic annoncerede i går lanceringen af selskabets første såkaldte Ultra HD (4K) blu-ray-afspiller på den årlige elektronikmesse CES.

Det bliver en af de første afspillere på markedet, der gør det muligt at se film i den høje 4K-kvalitet, som har en dobbelt så høj opløsning som den almindelige blu-ray.

Mange danskere har allerede købt et fjernsyn, som kan vise 4K-indhold, men indtil nu har det næsten været umuligt at udnytte den knivskarpe skærm.

De store filmstudier fra Hollywood siger dog samstemmigt, at de er klar til at levere 4K-filmtitler, som man kan købe til afspilleren.

For eksempel siger Warner Brothers, at de vil udgive 35 4K-film i år, blandt andet Lego Movie.

Alligevel skal man ikke forvente, at 4K-afspilleren bliver et folkeligt produkt herhjemme.

- Der er ingen tvivl om, at de fysiske medier (afspillere til for eksempel cd'er og lp'er eller dvd og bluray, red.) er ved at nå slutningen af deres levetid. En afspiller vil i stigende omfang blive et nicheprodukt til billede- og lydfanatikeren frem for at være hvermandseje, spår Preben Mejer, som er medstifter af videnscentret innovation Lab.

Fremtiden er streaming, hvilket vil sige, at vi primært ser film og lytter til musik, som vi henter ned fra internettet, når vi skal bruge dem frem for at have en masse titler stående på hylden og samle støv.

Det skal især blive spændende at se, om en 4K-afspiller overhovedet bliver til at betale for almindelige mennesker.

Panasonic Nordic oplyser overfor mediet FlatpanelsDK, at den svenske pris bliver 8.999 kroner, når afspilleren bliver sat til salg i april.

Og det kan meget vel være den pris, man skal sluge, for at kunne se de få, udvalgte film, som ventes at blive tilgængelig i det nye standardformat 4K bluray.

- Derfor skal du jo nærmest også være fanatiker for at være interesseret i en sådan afspiller. Så hvis efterspørgslen ikke er stor, er det selvsagt svært at forestille sig andet, end at prisen vil hænge oppe under loftet fra nu og til dommedag, siger Preben Mejer.

Men det betyder ikke, at du aldrig får mulighed for at udnytte skærmen på dit 4K-fjernsyn.

- Netflix gør det allerede teknologisk muligt at streame meget krævende 4K-indhold med en relativt begrænset båndbredde, og vi vil formentlig se andre streamingtjenester øge billedkvaliteten i samme stil i takt med, at forbrugernes internetforbindelserne bliver hurtigere, siger Preben Mejer.

Ifølge konsulenthuset PricewaterhouseCoopers' (PwC) analyse "Global Entertainment and Media Outlook 2015-2019" haler digitale film og streaming kraftigt ind på de fysiske medier (dvd'er og blu-ray-film).

Streaming forventes at vokse med 32 procent årligt frem mod 2019, mens salg og udlejning af dvd'er og blu-ray-film ventes at falde i gennemsnit - 7,7 procent om året ifølge analysen.

Men derfor er fysiske medier ikke dømt helt ude endnu, mener partner i PwC, Leif Ulbæk Jensen.

Salget af dvd'er og blu-ray-film er fortsat større end streaming, påpeger han.

- Der var engang, hvor hele udviklingen gik én vej. Enten mod cd eller vhs, dvd eller blu-ray. Men i dag lever vi en virkelighed, hvor fysiske produkter sagtens kan leve side om side med digitale produkter. Vi ser for eksempel, at gamle kendinge som lp'en oplever en revival i visse segmenter, siger Leif Ulbæk Jensen.

Fakta: En blu-ray-afspiller i knap hver tredje hjem

- Ifølge tal fra Danmarks Statistik havde 30 procent af de danske husstande i 2015 en blu-ray-afspiller. Salget har været stødt stigende siden 2010, hvor blu-ray-afspilleren var at finde i hver tiende hjem.

Salget af dvd'er og blu-ray-film er fortsat større end streaming.

Kilde: Danmarks Statistik

/ritzau/FOKUS