Har supermarkederne og deres leverandører brugt den eksplosive inflation til at skjule ekstraordinære prisstigninger og høje profitter? Og satte energiselskaberne i virkeligheden prisen på gas højere op end nødvendigt under dække af energikrisen?

Der var et vist element af mistænkeliggørelse, da den daværende socialdemokratiske erhvervsminister, Simon Kollerup, i august sidste år meldte ud, at der var brug for et omfattende pristjek af dagligvarer som blandt andet smør og af energipriserne, herunder gas.

»Inflationen har en årsag. Det forstår vi godt, men kan alle prisstigninger forklares med det, der sker ude i verden? Eller er der nogle priser, der bliver skruet for langt i vejret under dække af de stigende omkostninger,« lød det fra Simon Kollerup, som ville have ‘eventuelle urimeligheder’ frem i lyset.

Han satte straks Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at undersøge prisudviklingen, og nu foreligger resultatet.

Simon Kollerup, tidligere erhvervsminister.
Simon Kollerup, tidligere erhvervsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Dengang hilste diverse brancheorganisationer undersøgelsen velkommen og lod forstå, at der ikke var noget at komme efter. – Og de havde ret.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen konkluderer nu i et notat, at ’de generelle prisstigninger i Danmark er på niveau med sammenlignelige lande.’

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sammenlignet de danske priser med priserne i Belgien, Finland, Frankrig, Italien, Holland og Tyskland.

Zoomer man ind på fødevarepriserne er de samlet set steget mindre i 2022 i Danmark end ‘de valgte sammenligningslande', fremgår det af notatet.

For hele året (december 2021 til december 2022) steg fødevarepriserne i Danmark med 16 procent, mens stigningen for sammenligningslandene var 19 procent.

De fleste varegrupper som eksempelvis smør er steget nogenlunde som i sammenligningslandene, når man ser på den gennemsnitlige årlige udvikling i procent for oktober-december.

Men hvis du synes, at prisen på smør stak helt af i begyndelsen af 2022, har du ret.

Prisen på smør steg nemlig meget kraftigt i Danmark i den første halvdel af 2022 – også væsentligt mere end i sammenligningslandene. Men i resten af 2022 faldt de danske priser imidlertid igen, mens prisen i sammenligningslandene udviklede sig mere stabilt og dermed indhentede de danske smørpriser.

Der er dog også varegrupper, som er steget mere i Danmark. Eksempelvis tørrede og forarbejdede grøntsager, mens andre varegrupper som eksempelvis tørrede, røgede eller saltede fisk og skaldyr og ost er steget mindre i Danmark.

Heller ikke gaspriserne blev skruet ublu op i Danmark i 2022.

Forskellen i gaspriserne mellem Danmark og de sammenlignelige lande kan ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forklares med metodemæssige forskelle i den måde, naturgaspriserne opgøres på i Danmark og de andre lande.

Når man ser på den pris, forbrugerne betaler for naturgas hos to af de største udbydere i Danmark og Sverige, har prisudviklingen været meget parallel, konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.