Omkring 40 millioner ejere af en Android-telefon på verdensplan render rundt med farlig app.

I værste fald kan appen have tilmeldt dens brugere til betalingstjenester uden deres viden.

Der er tale om den populære app Snaptube, hvis umiddelbare formål er at downloade videoer fra YouTube og Facebook til brugerens telefon.

Den mulighed har gjort Snaptube til en ekstremt populær app på telefoner med Googles Android-styresystem verden over.

Men appens software har ifølge mediet Forbes og mobilsikkerhedsselskabet Upstream gjort mere end bare at hjælpe ejere af appen med at downloade videoer fra YouTube og Facebook.

Meget mere.

Således beskriver Upstream, hvordan der under Snaptubes venlige ydre er foregået meget mere dystre ting.

Blandt andet skal Snaptube, som er udviklet af det kinesiske selskab Mobiuspace, have kørt skjulte reklamer i baggrunden, og appen hævdes også at generere såkaldte ikkemenneskelige klik og køb.

Men det bliver endnu værre.

I adskillige tilfælde har appen også tilmeldt de intetanende brugere til betalingstjenester samt betalingsopkald og -beskeder.

Upstream har således opfanget og blokeret intet mindre end 70 millioner suspekte transaktionsforespørgsler fra appen på 4,4 millioner Android-telefoner.

Direktøren for Upstream fortæller, at Snaptube 'bogstavelig talt er et røgslør for mistænkelig baggrundsadfærd. I forbindelse med en test fandt vi ikke bare bedrag med baggrundsreklamer, men også utallige eksempler på brugere, der var blevet tilmeldt til betalingstjenester eller havde fået oprettet abonnementer, selv når telefonen ikke var i brug', siger Guy Krief, administrerende direktør for Upstream.

Hvis man allerede har downloadet Snaptube, opfordres man på det kraftigste til at slette appen øjeblikkelig, lyder det.

Fra Snaptubes skabere lyder forklaringen, at brugen af den malware, som brugere af appen er blevet udsat for, er sket uden deres viden.

»Vi vidste ikke, at der foregik reklamesvindel, som har ført til et betydeligt tab af brandværdi for os – vi handlede hurtigt og lukkede ned. De nuværende versioner af vores app er allerede fri for problemerne,« lyder det til mediet TechChrunch.

Snaptube kan ikke downloades fra Googles egen Play-butik. I stedet har de mange millioner brugere hentet appen via tredjepart.