Hører du til dem, som skærer ned på isspisningen, af frygt for at det sætter sig? Så får du her nogle råd til at komme godt igennem issæsonen.

Himlen er blå, vejret er mildt, og sommeren er godt på vej. Og hvad kunne være mere fristende end at nyde en is i det forårsfriske solskinsvejr?

Men hvilken is skal du sætte tænderne i, hvis du vil undgå, at det sætter sig på sidebenene? De mange alternativer kan ofte være en jungle at finde rundt i, for skal du vælge skyr, sorbet, sodavandsis eller noget helt fjerde?

Ifølge seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt er det afgørende ikke hvilken is, du vælger, men derimod hvor mange kalorier den indeholder.

- Is er et nydelsesmiddel, og det er ikke noget, man skal gå amok i, uanset om det er et sundere alternativ, lyder det fra seniorrådgiveren, der har set nærmere på indholdet i fire is-alternativer til den klassiske flødeis.

Det gælder populære varianter som skyr-is, sorbet, sukkerfri flødeis og sodavandsis.

- Tænker man udelukkende på vægten, er det kalorieindholdet, man skal kigge efter, siger Sisse Fagt og forklarer, at kalorier er det, der samler sukker og fedt, og i sidste ende kan føre til overvægt.

Hun fortæller, at sorbeten, som ofte anses for et sundere valg på grund af det lave fedtindhold, også er rig på både sukker og kalorier.

Sodavandsis og skyr-is, som indeholder færrest kalorier, er derfor et af de bedre valg. Til gengæld indeholder de begge sukkerarter, som er usunde.

Men måske behøver du slet ikke at være så bange for de mange kalorier. I hvert fald ikke, hvis man spørger ernæringsekspert Michelle Kristensen.

Hun forklarer, at det ikke nødvendigvis er bedre at spise sorbet eller sodavandsis, fordi det sender vores blodsukker på en rutsjebanetur.

- Når blodsukkeret kører op og ned, så fungerer kroppen ikke optimalt. Det gør os mere sultne og dårligere til at forbrænde fedt, siger hun.

Hvis man vil undgå at sende blodsukkeret i vejret, vil flødeisen derfor være det bedste valg.

- Fløden camouflerer det sukker, der ofte er i isen, og fungerer lidt som en mur. Sukkeret løber derfor ikke lige så hurtigt ud i blodbanerne, og ens blodsukker forbliver mere stabilt, siger hun.

Skal man passe på formen, råder ernæringseksperten derfor til, at man ikke lader sig skræmme af fedtet, men derimod undgår produkter med sukker og kunstige sødestoffer.

- Når man laver et sundt alternativ, så skæres der ofte ned på fedtet. Og fordi fedt er smagsgivende, må man tilsætte alt mulig andet for at give produktet smag, siger hun og henviser til "sunde" produkter med kunstige sødestoffer.

Hvad enten du tæller kalorier, kigger efter fedtindholdet eller undgår kunstige sødemidler, så er begge eksperter enige om, at den bedste is er den, du kan lave selv.

Og gider du ikke bruge en masse tid på det, kan du nøjes med at blende frossen frugt. 100 gram jordbær giver kun 38 kalorier, og der er intet tilsat sukker og næsten intet fedt.

Opskrift på hjemmelavet bananis:

- Tre frosne bananer.

- En håndfuld frossen broccoli.

- 0,75 deciliter mandelmælk.

- En skefuld peanutbutter.

- Skal fra en økologisk citron.

- Blend alle ingredienserne.

Kilde: Michellekristensen.dk

/ritzau/FOKUS