I 2012 henvendte to unge mænd sig til buffetkæden Flammen, fordi de ville drive en Flammen-restaurant som franchise. De henvendte sig to gange, fortæller de, men fik aldrig svar.

Det fortryder folkene bag Flammen måske i dag. To år senere startede mændene nemlig restaurant Ilden. Det er samme buffet-koncept til samme pris. Nu raser en eskalerende kødkrig.

For at forstå, hvad der får sindene i kog hos de to parter, skal vi tilbage til 2014.

Her havde restaurantkæden Flammen syv restauranter i Jylland og på Fyn, hvor de drev buffetkoncepter med op mod 15 forskellige slags kød. En forretning, som Sunddal-familien havde bygget op siden 2009.

Så åbnede restauranten Ilden i Roskilde i 2014. Konceptet var stort set identisk med Flammens. Kort efter annoncerede Flammen så også deres ankomst til Roskilde – deres første restaurant på Sjælland.

Samme historie gentog sig i 2016. Ilden åbnede i Næstved – Flammen fulgte hurtigt efter.

I 2018 var det så Ilden, der åbnede få hundrede meter fra Flammen i indre København. Og i marts meldte Ilden ud, at de åbner en restaurant i Odense, hvor Flammen også har hjemme.

»Der er jo ingen tvivl om, at hvis Flammen havde holdt sig væk fra Roskilde og Næstved, så havde det været noget andet,« siger Brian Knudsen, der er en af tre ejere i Restaurant Ilden:

Jan Knudsen (tv), Brian Knudsen (midten) og Frantz Weideman (th) driver Restaurant ilden. Her har de netop åbnet restauranten i København,
Jan Knudsen (tv), Brian Knudsen (midten) og Frantz Weideman (th) driver Restaurant ilden. Her har de netop åbnet restauranten i København, Foto: Ilden
Vis mere

»Men der stod det altså 2-0 til dem i at kaste med sten. Så kom vi til København, så stod det 2-1. Nu tager vi til Odense, så står det 2-2.«

Han suppleres af Frantz Weideman, der også er medejer af Ilden:

»De kom kun til Roskilde for at lukke os. De kritiserer os nu, fordi de er kede af, at vi stadigvæk er her.«

Frantz henviser til den kritik, to af Flammens ejere sendte af sted for knap to uger siden.

Fra starten har Flammen kaldt Restaurant Ilden en decideret kopi af deres koncept – men også kaldt det 'smigrende', at nogle vil kopiere deres succes.

I starten af maj røg fløjlshandskerne så for alvor af.

I et interview med Fyens.dk langede Martin og Kristina Sunddal, som ejer Flammen sammen med deres forældre, Flemming og Ketty Sunddal, hårdt ud efter Ilden.

Det var en udtalelse fra Ilden om, at Flammen havde kopieret deres tiltag med oksemørbrad i buffeten, der fik bægeret til at flyde over.

Martin og Kristina Sunddal langede hårdt ud efter Ilden. Her ses Sunddal-familien, der står bag Flammen-kæden. Ketty Rosenfeldt Sunddal (forrest tv), FlemmingSunddal (baggerst th), Kristina Rosenfeldt Sunddal (yderst th) og Martin Rosenfeldt Sunddal (yderst tv)
Martin og Kristina Sunddal langede hårdt ud efter Ilden. Her ses Sunddal-familien, der står bag Flammen-kæden. Ketty Rosenfeldt Sunddal (forrest tv), FlemmingSunddal (baggerst th), Kristina Rosenfeldt Sunddal (yderst th) og Martin Rosenfeldt Sunddal (yderst tv) Foto: Graversen Anita / Ritzau Scanpix
Vis mere

»Når de går direkte ud og lyver om, at vi skulle have kopieret dem, så bliver det for meget af det gode. I virkelighedens verden havde vi første gang oksemørbrad på menuen helt tilbage i 2013. Lang tid før Ilden åbnede deres første restaurant. Det kan man selv gå ind og se på vores Facebook,« sagde Martin Sunddal:

»Det er jo en mindre ting i det store billede, men det føles som at blive bestjålet af en tyv, der bagefter påstår, at du har stjålet noget fra ham. Det bliver bare for meget.«

Spørgsmålet er, om Flammens harme ikke er berettiget. Har Ilden ikke bare stjålet Flammens koncept?

»Selvfølgelig var vi inspireret af Flammen. Det vil være løgn at sige, at det ikke er tilfældet,« siger Brian Knudsen:

»Men vi var også inspireret af lignende koncepter i USA. Og Flammen har altså ikke opfundet studierabat, kødbuffet osv. De har også ladet sig inspirere. Det samme gør burgerbarer, caféer og mange andre. De lader sig inspirere af hinanden.«

Men er det ikke lidt tykt, at I først undersøger muligheden for at køre en Flammen på franchise-basis og så laver et koncept, der er stort set identisk?

»Nej, og det er heller ikke en direkte kopi. Vi har også vores egne koncepter, og vi mener også, at vi har bedre kvalitet,« siger Brian Knudsen:

»Vi mener, at det er godt for forbrugerne, at der er konkurrence på det her marked.«

Frantz Weidemann uddyber:

»Vi mente, at vi kunne gøre det her bedre end Flammen. Så vi åbnede på Sjælland, hvor Flammen ikke var. Det kom de så, da vi åbnede,« siger han:

»Vi mener, vi gør mere ud af det – både på kvalitet og smag. Så at der skulle foregå en systematisk kopiering ... Det gør Flammen altså selv, hvis det her er at kopiere.«

B.T. har været i kontakt med Flammen.

De ønsker ikke at medvirke i denne artikel.

Over for Fyens.dk forklarede Martin Sunddal, at man blandt andet her været tilbageholdende med at kritisere Ilden, fordi man helst ikke vil fremstå som den store, der tryner den lille.

Flammen har i dag 15 restauranter på landsplan.

Ilden kommer op på fire, når de åbner i Odense og sætter yderligere fut under kødkrigen.