Begynd ukrudtsbekæmpelsen med at finde ud af, om det er frøukrudt eller flerårigt ukrudt, du har i haven.

København. Havens stauder, buske og træer springer i øjeblikket ud i fuldt flor - skarpt forfulgt af mælkebøtter, brændenælder, skvalderkål og tidsler.

Det ubudne ukrudt har nemlig også begyndt sin fremmarch i haven, og hvis man vil gøre livet lettere resten af sæsonen, er det nu, man skal sætte ind, fortæller havefaglig rådgiver Louise Møller fra Haveselskabet.

For at gøre bekæmpelsen effektiv er det vigtigt at skelne mellem frøukrudt og flerårigt ukrudt.

Frøukrudt spreder sig ved hjælp af frø, og derfor gælder det om at få fjernet ukrudtet, inden det spreder frø. Frøukrudt er eksempelvis hvidmelet gåsefod, fuglegræs og rosetspringklap.

- Det kan se rigtig slemt ud i haven, men generelt er det nemmere at bekæmpe end det flerårige ukrudt. Hvis man luger det, inden det spreder frø igen, så kan man rimelig nemt begrænse det, siger Louise Møller.

Der kan stadig ligge lidt frø i jorden, som løbende vil spire. Men luger man ad nogle omgange, kan man holde frøukrudtet nede.

Har man flerårigt ukrudt som skvalderkål, brændenælder eller padderok, er det straks mere besværligt, forklarer haverådgiveren.

Det spreder sig nemlig via rødderne og kan have skabt et stort netværk under jorden. De rødder er sprængfyldt med energi og klar til at sende nye tropper op til overfladen, når man som haveejer har prøvet at få has på hæren.

Derfor er taktikken her en anden, fortæller Louise Møller. Her gælder det om hele tiden at fjerne de nye, grønne skud, som ukrudtet bruger til at skaffe energi, så man på sigt udsulter planten.

Men man har virkelig et projekt foran sig, og det kræver, at man er vedholdende. For hvis man holder en pause på bare et par uger, er man tilbage, hvor man startede, siger Louise Møller.

- Hvis det er rigtig slemt, kan det faktisk godt betale sig at dække arealet over med plastik eller med en kraftig ukrudtsdug, så man lukker af for lyset, forklarer Louise Møller og fortsætter:

- Lad det ligge en sæson eller to for at være helt sikker på, at der ikke kommer lys til. Og så vil rodsystemet forgå.

Fakta: Kom ukrudtet til livs

- Det er lettere at luge, når jorden er fugtig, for eksempel hvis det lige har regnet. Når jorden er blød, kommer rødderne nemlig lettere med op.

- Sæt gang i lugearbejdet tidligt på sæsonen. Det letter byrden på sigt.

- Ukrudt vokser på bare steder. Derfor kan man minimere lugearbejdet ved at have bunddækkende planter.

Kilde: Louise Møller.

/ritzau fokus/