Lyt til artiklen

Kalk i vaskemaskinen kan give problemer, hvis man ikke doserer sit vaskepulver efter, hvor i landet man bor.

. Hvis din vaskemaskine er beklædt med hvide pletter af kalk, vasker den dårligere, bruger mere energi og holder ikke ligeså længe, som den kunne.

Det fortæller Henrik Egede, direktør for Foreningen af Producenter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA).

- Mange vedligeholder ikke deres hvidevarer på samme måde, som de vedligeholder deres bil eller cykel. Hvidevarer står 11-13 år hos forbrugerne, men de kunne i virkeligheden holde længere, hvis de blev vedligeholdt ordentligt, siger han.

Det er ikke nødvendigt at bruge kalktabletter for at undgå kalk i vaskemaskinen. Der er nemlig allerede kalkbindende stoffer i dit vaskepulver, fortæller Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert hos Bolius og indehaver af virksomheden FruGrøn.dk.

- Det er misforstået, at man har brug for tillægsprodukter som kalktabletter og blegemiddel, når man skal vaske tøj. Det er allerede tilsat vaskepulveret, siger hun.

Til gengæld er det vigtigt at dosere sit vaskepulver rigtigt for at undgå kalkbelægninger i vaskemaskinen. For at dosere rigtigt skal du først undersøge, hvor hårdt vandet er i dit område.

Herefter kan du se på vaskepulverets emballage, hvordan du skal dosere dit vaskepulver i forhold til hårdheden. Jo hårdere dit vand er, jo mere vaskemiddel skal du bruge.

Det er særligt i københavnsområdet og på Lolland-Falster, at vandet er meget hårdt.

Her kan det være en god idé at dosere lidt over emballagens vejledning, råder Anne Grete Rasmussen.

Vil man selv tjekke, om der er kalkbelægninger i vaskemaskinen, kan man lyse med en lygte ind i tromlen.

Hvis du presser gummiringen, som sidder inde i tromlen lidt ned, kan du nogle gange se, om der er kalk på indersiden af ringen.

Hvis der er kalk i maskinen, kan man putte et par kalktabletter i vaskemaskinens skuffe sammen med vaskepulveret næste gang, der vaskes tøj.

- Man behøver ikke afkalke med citronsyre, uden der er tøj i maskinen. Med et par kalktabletter kan man afkalke maskinen, mens man vasker sit tøj, siger Anne Grete Rasmussen.

Henrik Egede anbefaler, at man graver sin manual frem og følger producentens anbefalinger til, hvordan man fjerner kalk.

Når du fjerner kalk på andre måder, end producenten anbefaler, er det nemlig på eget ansvar. Hvis vaskemaskinen bliver ødelagt på grund af forkert håndtering bortfalder reklamationsret og garanti.

- Den trygge vej til korrekt vedligeholdelse er at bruge fem minutter på manualen eller producentens hjemmeside. De fem minutter er godt givet ud, siger Henrik Egede.

Fakta: Sådan holder du vaskemaskinen ren

- Skrub jævnligt din sæbeskuffe ren.

- Skrub de små huller, der fører vand ind i tromlen, et par gange om året. Så undgår du, at der sætter sig kalk. Hvis hullerne allerede er kalket til, kan du gøre dem rene med eddikesyre.

- Da vi vasker mere og mere ved lave temperaturer, er det en god idé at kogevaske hver anden måned. Det vil være med til at løsne kalk på varmelegemet.

- Du kan tjekke dit vands hårdhed her: http://www.geus.dk/DK/data-maps/Sider/haardhedskort-dk.aspx

Kilde: Anne Grete Rasmussen

/ritzau/FOKUS