Som ved alle andre gode handler er det rart, når man kan give det endelige håndslag med lidt procenters rabat. Og hører man til blandt de købere, der godt kan lide at få store besparelser - så er det sandsynligvis ikke lige nu, du skal købe dit næste hjem.

April, maj og juli er nemlig de tre måneder på året, hvor landets hus-sælgere giver de mindste afslag.

5,1 procent lyder det på, hvilket i kroner og øre svarer til et gennemsnitligt nedslag på mellem 90.000 og 100.000 kroner. Det viser tal, som Boliga står bag, fra de seneste fem års bolighandler.

- Der handles ikke nær så mange boliger om vinteren som om sommeren, og det påvirker magtbalancen mellem køber og sælger, når den endelige pris skal forhandles. For hvis køberne får indtryk af, at interessen for den konkrete bolig er lav eller moderat, vil mange forlange et større afslag, end hvis situationen er mere hektisk, og der er mange interesserede købere, siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit.

Mest rabat har se senere års købere fået, når de har slået til om vinteren, hvor særligt december har bragt sælgerne i gavehumør.

Julemåneden er således den, hvor der er givet det største prisnedslag i den endelige forhandling; her er sælgerne nemlig gået med til afslag på 6,2 procent.

Stor forskel på sommerhusmarkedet

April, maj, juni og august er også de måneder, hvor sommerhus-sælgerne står stærkest på deres priser. Når feriehaverne ligger solbadede hen, bedene blomstrer, og ærterne så småt er plukkemodne, bliver der nemlig blot givet mellem 6,5 og 6,7 procent i rabat.

Og endnu en gang er det altså vinteren, man skal vente på, hvis man vil have de største rabatter. I december har landets sommerhussælgere nemlig i gennemsnit gået med til at hugge 8,7 procent af priserne, før skøderne er blevet skrevet under.

- Det kan være svært at vurdere havens kvalitet på den kolde tid af året, hvor både bede og buske slumrer i brunlige farver. Det kan gøre køberne mere tilbageholdende med at forelske sig hovedkulds i boligen, og det styrker dem, når prisen skal forhandles, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.

- Det er simpelthen nemmere at være hård i forhandlingerne, når man ikke allerede har besluttet, hvor børnenes gyngestativ skal placeres, og hvilke farver havehynderne skal have. Vi anbefaler, at man køber bolig, når behovet opstår, og når den rigtige bolig dukker op, frem for at håbe på, at man kan få et lidt større afslag ved at vente.