Det er ikke ligegyldigt, hvordan du pakker madrester eller madpakken ind - hverken for sin sundhed eller for miljøet.

Madpakken er færdig, så skal den bare lige pakkes ind. Hvad vælger du at pakke den ind i?

Sølvpapir, madpapir, en frysepose eller måske en madkasse? Det har betydning for både dit helbred og miljøet, hvilket valg du træffer til opbevaring af mad.

- Det dårligste, man kan gøre, er at pakke det ind i sølvpapir. Det kan ikke rigtigt genanvendes, det kan ikke brænde i et forbrændingsanlæg, og det er enormt energikrævende at producere, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening og tilføjer:

- Det har nogle fantastiske egenskaber til for eksempel at kunne holde noget varmt, men rundt om en madpakke i en skoletaske er det unødvendigt.

En udregning fra 2009 viste, at sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2, som hvis madpakken er pakket ind i madpakkepapir, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk.

Det er altså et meget mere miljørigtigt valg at finde madpakkepapiret frem, når ungernes madpakke skal smøres.

Her skal man dog også holde tungen lige i munden, for både madpakkepapir og bagepapir kan indeholde fluorstoffer. De hjælper med at give den praktiske vandafvisende overflade, men stofferne kan desværre også være skadelige i større mængder.

Derfor skal man gå efter Svanemærket, når man køber madpakkepapir og bagepapir.

- Husholdningsfilm er også bedre end sølvpapir, men man skal være opmærksom på at undgå film med PVC, siger Vibeke Myrtue Jensen.

PVC kan indeholde phthalater, som er blødgørende, og som kan virke hormonforstyrrende.

Hvis du i forvejen har hårde plastbøtter liggende derhjemme, så kan du sagtens bruge dem til madpakken eller til at opbevare madrester i. Det er bare vigtigt, at bøtterne er beregnet til at opbevare mad, da de ellers kan frigive uønsket kemi, siger Vibeke Myrtue Jensen.

- Når madresterne skal opbevares i køleskabet, kan man med fordel putte dem i en skål eller en dyb tallerken, som man har i forvejen for eksempel af porcelæn - og der kan man sætte en tallerken ovenpå, siger Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Gamle syltetøjsglas eller andre glas, der tidligere har været mad i, kan også være gode at opbevare madrester i. De skal bare vaskes, og så er de fine til opbevaring, da de er produceret til fødevareopbevaring.

Hvis man gerne vil fryse madrester ned, behøver det ikke at være i de klassiske fryseposer, der bliver brugt en enkelt gang og så ryger i skraldespanden.

Her kan man sagtens bruge bokse eksempelvis i hård plast, så længe de er egnede til madvarer og til at komme i fryseren.

- De kan også stables. Så man kan sagtens komme uden om fryseposen, siger Sine Beuse Fauerby.

Vibeke Myrtue Jensen nævner også et lille forbehold, hvis man forsøger at skære ned på plast:

- Emballage om mad er en meget synlig form for plastik, men derfor er det ikke nødvendigvis en dårlig idé at bruge. Emballagen står kun for en meget lille del af belastningen i forhold til selve fødevaren, og samtidig er emballagen med til at gøre, at maden holder længere og undgår bakterier, så der ikke kommer så meget madspild ud af det, forklarer hun.

Fakta: Vælg med omtanke

- Brug kun materialer, der er lavet til fødevareopbevaring. Skraldeposer er eksempelvis ikke godkendt til opbevaring af fødevarer.

- Køb svanemærket madpapir og bagepapir. Så undgår du nogle af de fluorstoffer, som papiret kan være beklædt med.

- Hvis der ikke er madsaft eller lignende på en frysepose, kan den sagtens bruges igen.

- Posen fra færdigpakket brød eller boller kan genbruges, hvis man lige ryster den fri for krummer.

Kilder: Sine Beuse Fauerby, Vibeke Myrtue Jensen.

/ritzau/FOKUS