Lige nu er der godt og vel 51.000 boliger udbudt til salg over det ganske land.

Det lyder måske ikke som forsvindende lidt, men mængden af villaer, sommerhuse, lejligheder, landejendomme og grunde til salg i øjeblikket er ikke set lavere i over 13 år.*

Det viser dugfriske tal fra boligsitet Boliga.dk.

Sidst udbuddet var i den helt lave ende var tilbage i 2007 - før finanskrisen - hvor de købsinteresserede i starten af efterårssæsonen kun kunne vælge mellem omkring 65.000 boliger.

Samme tidspunkt fire år efter; i 2011 toppede udbuddet med mere end 88.000 boliger til salg og sidste år i 2019 lå udbudspuljen tæt på 67.000.

Men nu er markedet altså svundet ind - og det er noget, der kan mærkes rundt omring i mæglerforretningerne.

»I en tid hvor købelysten er forholdsmæssig stor, kan vi selvfølgelig mærke det historisk lave udbud i øjeblikket, så selvom de fleste mæglere altid mangler varer på hylderne, så er fokus lige nu ikke så meget på at få solgt boligerne som at få nye til salg,« fortæller Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef for Nykredit Mægler, Nybolig & Estate til Boliga.dk.

»Det betyder også, at vi stille og roligt kan mærke presset fra sælgerne for at gå ned i salær og sætte en højere udbudspris for at øge chancen for at få en bolig til salg,« siger Thomas Hovgaard.

Mange interesserede

Det lave udbud spreder sig på tværs af de forskellige boligtyper; lige fra sommerhusene, som der blev solgt rekordmange af i årets første halvdel til lejlighederne i storbyerne.

I forhold til 1. september sidste år er udbuddet af henholdsvis villaer, ejerlejligheder og fritidshuse ifølge tal fra Boliga.dk faldet hele 18, 22 og 37 procent på landsplan.

- Mæglerne kunne faktisk sælge flere end de boliger, de får til salg. Der er handler, hvor der for eksempel er 40 interesserede, men kun én heldig køber. I en sådan en situation ville det være rart for mægleren at have en håndfuld ekstra huse i baghånden, og selvfølgelig for køberne at have mere at vælge i mellem, siger Michael Dalsager, der er boligmarkedsanalytiker hos mæglerkæden Home til Boliga.dk.

»Det er især sommerhus-udbuddet, der er støvsuget godt i bund. Men også udvalget af ejerlejligheder, villaer og rækkehuse er skrumpet ind,« siger han.

I sælgernes favør

Når der mangler varer på hylderne, er der i sagens natur større rift om dem, der er. Det betyder også, at boligmarkedet lige nu er på sælgernes banehalvdel, fortæller Signe Poulsen, der er presse- og kommunikationsansvarlig hos Danbolig.

»Det har haft en positiv effekt på boligmarkedet, at der er mange interesserede købere om et mindre udvalg af boliger. Konkret ser vi ind i et marked, hvor der er høje salgspriser, lave liggetider og lave prisafslag- Køberne er simpelthen klar til at betale en højere pris for at sikre sig nøglerne,« siger hun til Boliga.dk.

Udover de eksisterende boliger er også antallet af byggegrunde til salg også svundet ind; så der lige nu er 15 procent færre helårsgrunde og 25 procent færre fritidsgrunde at vælge mellem, end der var på denne tid sidste år.

Se udbuddet af boliger i din kommune her

*Boliga.dk viser det aktuelle udbud af boliger til salg i hele Danmark samt det historiske antal udbudte boliger siden 2007.