Alle ved, at mobiltelefoner og offentlige toiletter er fyldt med bakterier. Men hver dag møder du en masse bakterier uden at tænke over det.

. Du trækker indkøbskurven i supermarkedet, tager rulletrappen med hånden på gelænderet, holder om håndtaget i bussen, fikser nøglebundtet op fra tasken og griber fat om dørhåndtaget, før du er hjemme.

Hvor mange bakterier har du slæbt med hjem? Rigtig mange, fortæller lektor Michael René fra professionshøjskolen Metropol og forfatter til rengøringssiden pletvæk.dk.

- Ud over i de klassiske ting som karklude og viskestykker, så findes bakterier og vira alle steder, man har kontakt med hænderne, siger han til Ritzau Fokus.

For får man ikke vasket fingrene, efter man tørrer snotnæsen, eller inden man hakker salat, så ender bakterierne i hele huset - også steder, du normalt ikke ville tænke på.

- Et sted, man ikke tænker på at tørre af, er stoleryggen. Men her sætter sig mange bakterier og vira, efter man har hevet stolen ud eller skubbet den ind under bordet, forklarer han.

Et andet sted, hvor baktierne hober sig op, er på børnenes legetøj.

Når forældrene flytter en træhest eller en byggeklods uden at vaske fingre bagefter, så ender bakterierne på alt, hvad de rører ved.

Og bakterierne finder let steder at søge hen, hvor de kan gemme sig fra den ugentlige rengøring. Alle håndtag er eksempelvis fyldt med bakterier - især håndtaget ind til skraldespanden.

Men det er ikke kun inden for husets fire hjemme, der skal tænkes på bakterier.

På vej til eller fra arbejde er det en god idé at have håndsprit med i tasken, hvis du tager offentlig transport.

- Døråbnerne på S-toge er ikke særligt hygiejniske. Her om sommeren har alle bare hænder, så det er nemt at overføre bakterier og vira, siger Michael René.

Han forklarer, at smittevejen går fra hånd til mund eller fra hånd til mad til mund.

Så når maden skal tilberedes, er det vigtigt, at du holder tungen lige i munden - og hænderne under vandhanen sammen med sæbe. Det forklarer Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- I sommeren er der øget forekomst af diarrésygdomme på grund af salmonella, listeria og campylobacter, der typisk gemmer sig i pølser og kylling, som kommer på grillen, siger han.

Derfor skal man sørge for, at kødet er ordentligt gennemstegt, og hænderne bliver vasket indimellem. Kødsaften fra det rå kød skal også holdes væk fra det færdiggrillede kød.

Er du på ferie eller festival kan håndsprit være med til at fjerne de bakterier, du samler op i løbet af dagen. Men kan du komme til at vaske hænder med vand og sæbe, er det altid bedst.

- Håndsprit er bedre end ingenting. Men det fjerner ikke snavset på fingrene, så har man beskidte hænder, så virker håndspritten ikke, siger Hans Jørn Kolmos.

Her er de oversete bakteriebomber:

- Legetøj

- Stolerygge

- Håndtag

- Knapper i offentlig transport

- Kød

Kilder: Michael René og Hans Jørn Kolmos

/ritzau/FOKUS