Nu behøver du ikke længere frygte fugtskader i hjemmet, hvis du tørrer tøj indendørs. Her er eksperternes råd.

København. Når solen står højt på himlen, og vindens brise føles som et kram mod ansigtet, så hænger mange af os vores vasketøj ud i haven, på altanen eller ned i gården.

Men hvad så når sneen falder tæt, eller når kulden går gennem marv og ben? Hvor skal det våde vasketøj så hænges op?

Her vælger mange at stille tørrestativet inde i hjemmet. Det er også en mulighed, der er bare nogle ting, du skal være opmærksom på, når de våde klæder skal tørre indendørs.

- Hvis man tørrer sit tøj indenfor, kan der komme en høj luftfugtighed i boligen, hvilket kan fremme en vækst af skimmelsvamp og husstøvmider, forklarer rådgivningschef hos Astma Allergi Danmark, Betina Hjorth.

Hun anbefaler, at man om vinteren hænger sit tøj op i et velventileret lokale, på et tørreloft eller -kælder eller simpelthen tænder for tørretumbleren.

Husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen, der giver råd på hjemmesiden FruGrøn.dk, anbefaler også, at man holder øje med luftfugtigheden, så der ikke kommer skimmelsvamp i boligen.

- Hvis der er ventilation i badeværelset, kan du godt hænge dit vasketøj op derude, ellers skal du vælge et andet sted, hvor der er god ventilation, siger hun.

Anne Grete Rasmussen anbefaler, at der bliver investeret i et såkaldt hygrometer i hjem, hvor man tørrer tøj indendørs.

Et hygrometer holder øje med luftfugtigheden i rummet. Denne skal gerne ligge mellem cirka 40 og 60 procent. Overstiger luftfugtigheden 60 procent, skal der luftes ud i rummet.

Samtidig fraråder hun, at man bruger sit soveværelse som tørrerum, da det lokale allerede er udsat for dårligt indeklima, når vi sover derinde.

Det bedste tip, som Anne Grete Rasmussen kan give, er faktisk noget så simpelt, som at man skal holde øje med vejrudsigten, når man vasker tøj.

For hvis det ikke regner og heller ikke er ved at trække op til regn, så kan man sagtens hænge sit vasketøj udendørs alligevel. For så er luften ikke fugtig, og så kan dit vasketøj faktisk tørre - også selv om det er vinter.

- Det tager lidt ekstra tid, men det kan du sagtens gøre, siger Anne Grete Rasmussen.

Faktaboks: Tør tøjet uden besvær

- Inden du hænger tøjet op, så giv det en ordentlig rystetur. Så løfter fibrene sig, og tøjet bliver mere luftigt og blødt. Hvis du hænger det op uden at ryste det, kan stofferne nemt klistre sig sammen, ligesom tøjet også har tendens til at krølle mere.

- Så længe det ikke regner, kan du hænge dit vasketøj udendørs. Hvis der dog er risiko for regn, så stil tørrestativet i en carport, overdækket terrasse eller på en altan.

- Stuen, gangen, kontoret eller bryggerset er alle udmærkede tørrerum, hvis der vel og mærke kan luftes ud. Et hygrometer kan hjælpe med at holde øje med luftfugtigheden.

- Tørretumbleren er nem og let at bruge, men den koster dobbelt så meget at bruge som en vaskemaskine. Det er gratis at hænge tøjet på et tørrestativ.

Kilde: Husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen.

/ritzau/FOKUS