København: BMI eller badevægten?

Der er mange måder at finde et tal for, om man vejer for meget eller for lidt. Men når det kommer til kiloene på kroppen, burde vi gå efter andre mål end netop, hvad badevægten siger. Det fortæller Jette Uhre, der er spisepyskologi-coach og mindful spisning-ekspert.

»Vægten siger jo ingenting om, hvordan kiloene er fordelt. Hvis man har taget to kilo på, ved man ikke, om det er væske, fedt eller muskler. Det kan være med til at give en falsk idé om ens krop,« siger hun til Ritzau Fokus.

Trods det vejer to ud af tre danskere sig enten ofte eller en gang imellem. Det viser en rundspørge lavet af Wilke for Ritzau Fokus.

Faktisk er det kun godt syv procent af danskerne, der aldrig vejer sig, mens godt 28 procent en sjælden gang hopper op på badevægten. Halvdelen af de to grupper går i stedet efter andre parametre, som om bukserne strammer, mens en femtedel er ligeglad med, hvad vægten siger.

Mere end hver tiende bliver derimod ked af det, hver gang de vejer sig, og derfor holder de sig væk fra vægten.

»Der er flere og flere, der får spiseforstyrrelser og dermed et problematisk forhold til mad, sin krop og vægt,« siger Jette Uhre.

Hun fortæller, at mange falder ned i et mentalt hul, hvis man kommer til at bryde reglerne. En "overtrædelse" kan eksempelvis være at spise et stykke kage - og når man først er begyndt på at bryde reglerne, så ryger der hurtigt fem stykker kage ned.

»Vi lader os styre af det ydre: Kostplaner, eksperter, regler og forbud. Men i virkeligheden burde vi lytte mere til kroppen, der hele tiden sender signaler om, hvad der føles godt, og hvad der ikke gør,« siger Jette Uhre.

Føler man sig oppustet, strammer bukserne eller føler sig utilpas, så skal man ændre noget i sin hverdag. De ting slipper man for at tage ansvar for, hvis man kun går efter vægten, mener hun.

Sådan dropper du badevægten:

- Kig på din krop i spejlet og tjek, om du har ændret form. Tag dig tid til at kende din krop, så du kan se, hvis der sker ændringer.

- Brug andre måleformer end vægten. Det kan være et målebånd, men du kan også holde øje med, om bukserne strammer.

- Fokuser på vaner frem for vægten. Bryd de dårlige vaner og lad de vaner, der får dig til at få det godt, vinde frem.

- Vil du alligevel gerne veje dig, så vej dig højst en gang om ugen - eller hvis du kan, en gang om måneden. Men vær opmærksom på, at din vægt kan svinge meget alt efter væske i kroppen, kvinders cyklus eller muskeløgning.

Kilde: Pia Müller, praktiserende læge og psykoterapeut

 

 

Det spurgte vi om: Vejer du dig?

- Ja, ofte: 25,5 procent

- Ja, en gang imellem: 38,9 procent

- Sjældent: 28,4 procent

- Aldrig: 7,3 procent

 

Hvorfor vejer du dig sjældent/aldrig?

- Jeg går ud fra andre parametre (mål, om bukserne strammer): 52,6 procent

- Jeg er ligeglad med, hvad jeg vejer: 20,7 procent

- Jeg bliver ked af det, hver gang jeg vejer mig: 11,5 procent

- Andet: 15,2 procent

/ritzau/FOKUS