Hvis din hud går direkte fra maddikehvid til krebserød, så kan et nyopfundet stof måske være det, du har gået og ventet på.

Slut med solarie, selvbruner og spraytan.

Det er lykkedes forskere at skabe den ultimative, kunstige, solbrune kulør: Et stof, som udløser mørkt pigment i huden uden behovet for at solbade. Det skriver theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Stoffet virker også på de hudtyper, som ellers ikke er genetisk disponerede for at blive brune og normalt bliver mere røde end gyldenbrune.

»Det vil faktisk ikke være en falsk solfarve, det vil være den ægte vare. Det foregår bare uden solen,« siger professor David Fisher, som er professor ved Massachusetts General Hospital og hovedforfatter på studiet, til theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Gud oser af sex i Det Gamle Testamente

Stoffet er indtil videre kun testet på mus og hudprøver i petriskåle. Forskernes motivation for at udvikle det var især at mindske risikoen for hudkræft.

Det er genet MC1R, som afgør, om du bliver brun eller brændt, når du solbader. Hos dem, som brunes af solen, starter genet en kædereaktion, der får hudcellerne til at producere pigmentet melanin. De beskyttes samtidigt bedre mod hudkræft.

Forskerne bag det nye studie har opdaget, at et lille molekyle - kaldet et SIK hæmningsstof – kan bruges til kunstigt at starte melaninprocessen.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere gav delfiner LSD for at lære dem at tale

Da forskerne anvendte stoffet på en hudprøve i en petriskål, mørknedes den, og farven holdt i flere dage. Forsøgsmusene blev også hurtigt helt mørke og var godt beskyttede mod at blive forbrændte og imod hudkræft. Den kunstige solkulør forsvandt i løbet af en uge, ligesom en normal solbrun kulør ville gøre.

Men hvis du selv har sat næsen op efter at give din kronisk blege hud en ægte sommerkulør, må du væbne dig med tålmodighed lidt endnu. Forskerne vil nemlig først undersøge, om stoffet er sikkert ved at lave prøver på menneskehud.

»Det er selvfølgelig helt essentielt, at der foretages sikkerheds- og giftighedsstudier. Det her er ikke legetøj eller kosmetik,« siger David Fisher til theguardian.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Se Danmarkskortet: Jyder i flere biluheld end københavnerne

Mysterium bliver mere komplekst: Hjerne arbejde i 11 dimensioner

Kan man snyde en løgnedetektor?