Flere danskere køber anden og flæskestegen på nettet. Tilliden til onlinesupermarkederne vokser. For som forbruger er du godt beskyttet af reglerne, i hvert fald indtil varerne er leveret, siger ekspert.

Siger det bip, bip, bip, når du køber sild, grødris og flæskesteg til julens mange måltider? Eller siger det klik, klik, klik?

Antallet af danskere, der på computeren klikker sig til julens madvarer og får dem leveret ved døren, stiger markant i disse år.

»Hvert eneste år på denne tid ser vi en vækst på 25 pct. i forhold til samme tid sidste år. Det er en betydelig vækst. Jo tættere på juleaften vi kommer, des mere efterspurgt bliver det at købe dagligvarer på nettet,« lyder det fra Stefan Plenge, der er direktør for Danmarks største onlinesupermarked Nemlig.com.

Samme tendens genkender man hos konkurrenten Coop.dk.

»Juleugerne er markant større end alle andre uger på året,« siger MADs kommercielle direktør Morten Viktor.

Hos Dansk Erhverv undersøger man løbende forbrugernes indkøbsvaner. Tidligere i år blev forbrugerne spurgt om, hvor mange af dem, der i forvejen handler på nettet, som også køber fødevarer online. Det gør et stigende antal forbrugere.

»Derfor forventer vi også, at julehandlen med madvarer vil være større i år end tidligere. Det hænger både sammen med, at julehandlen på nettet generelt vokser, og at forbrugerne i stigende grad også køber deres mad på nettet,« fortæller Jeppe Rønnebæk Kongsbak, der er konsulent på fødevareområdet i Dansk Erhverv.

Køber alt online

Selvom onlinesupermarkeder oplever vækst, køber langt de fleste danskere stadig deres madvarer i fysiske butikker. Onlinedelen udgør kun to til tre pct. af den samlede dagligvarehandel, mens hele 97 pct. stadig køber ind i de fysiske butikker. En undersøgelse fra Dansk Erhverv viste sidste år, at kun hver 20. forbruger forventede at købe hele eller noget af julemiddagen på nettet.

Nethandel er især en god ide, når man køber ind til større selskaber og vil slippe for at slæbe det selv.

»Men julemaden har en særlig karakter. Mange vil formentlig gerne se anden, inden de køber den,« siger Jeppe Rønnebæk Kongsbak fra Dansk Erhverv.

Men når onlinesupermarkeder alligevel oplever vækst, er det udtryk for, at ’tilliden vokser’, som han udtrykker det.

Samme oplevelse har onlinesupermarkederne. For kunderne køber ikke kun basisvarer som grødris og rødkål på glas.

»Anden er en storsællert,« fortæller kommerciel direktør Morten Viktor fra Coop.dk MAD.

Især er det økologiske varer og ferske ænder, der storsælger i julen.

»Uanset om det er julemåneden eller andre tider på året, så foretager vores kunder det komplette indkøb hos os. Hvis de kun købte basisvarerne hos os og skulle ud at købe stegen i en fysisk butik, var der intet vundet for dem. Så ryger hele bekvemmeligheden ved at handle online,« påpeger Stefan Plenge fra Nemlig.com.

Men julens madindkøb på nettet kan faktisk blive endnu mere komplet.

Leverandører af måltidskasser leveret til døren har i de senere år også lanceret julemåltidskasser, med alle ingredienser til julemiddagen samt opskrifter.

»Salget af julekasserne er steget i takt med vores vækst generelt. Vi sælger flere julekasser for hvert år. Vi har endda udvidet med en vegetarisk og en vegansk julekasse,« fortæller stifter af Aarstiderne Søren Ejlersen.

Beskyttet af loven

De forbrugere, der er tilbageholdende med at købe mad online, angiver bl.a. utryghed som årsagen til, at de hellere selv vil slæbe deres varer hjem.

»For mange forbrugere spiller tanker som: ’tør vi tage chancen. Hvad nu hvis anden lugter, når vi får den leveret’,« vurderer Jeppe Rønnebæk Kongsbak fra Dansk Erhverv.

Men fødevarer, der leveres direkte til forbrugerne, skal leve op til fødevarelovgivningens regler om transport og opbevaringstemperatur, ligesom alle andre fødevarer, forklarer bromatolog i Fødevarestyrelsen Helle Eriksen.

»Men vi har ikke klager liggende over onlinesupermarkeder, og der har heller ikke været skandaler i medierne. Så forbrugerne kan være ret trygge ved at handle madvarer online,« siger hun, men opfordrer til, at man som forbruger altid tjekker virksomhedens praksis i forhold til f.eks. levering af kølevarer i termokasser.

Både hos Coop.dk og Nemlig.com mener man, at onlineforbrugerne er ekstra godt stillet.

»Dels er sådan noget som ænder jo superfriske, fordi vi ikke bestiller en masse hjem til hylderne. Vi tager i mange tilfælde kun det hjem, som folk bestiller. Desuden kan vi have et meget større udvalg, end de fysiske butikker,« forklarer Morten Viktor fra Coop.dk MAD.

Mens Stefan Plenge fra Nemlig.com garanterer:

»Vores kunder ved godt, at hvis noget er galt, så retter vi op på det med det samme. Vi har aldrig lukket. Skulle der være noget galt, kommer vi ud og retter det – også den 24. december.«

Guide: Hvor skal du købe julemaden?

Gårdbutik

Vil du være sikker på at have juleanden i hus, er det en god idé at bestille den. Det kan du gøre i de fleste supermarkeder og hos slagtere. Men du kan også bestille den online. Mange gårdbutikker med salg af økologiske eller frilands juleænder har også en onlineshop, men flere steder kan du samtidig fælde dit eget juletræ, hvis du selv henter anden. På Ecoweb.dk kan du se en liste over forhandlere, der online sælger økologiske ænder, gæs og kalkuner til julen.

Onlinesupermarked

Vil du helt undgå at stå i kø og slæbe poser hjem, kan du købe ind til julen i et af de stadig flere onlinesupermarkeder. Nemlig.com er det største, men Coop.dk MAD er også en stor spiller, ligesom Osuma.dk. En række butikskæder som Rema 1000 har også eget onlinesupermarked. Her kan du både købe julens basisvarer – grødris, nødder, julebryg og ænder, flæskestege etc. Varerne leveres til din hoveddør på et tidspunkt, du selv bestemmer.

Måltidskasse

Vil du ikke kun slippe for at slæbe, men også slippe for selv at udregne mængder og finde opskrifter, kan du gå ’all in’ og bestille en julemåltidskasse. Måltidskasser leveret til døren er populære blandt danskerne året rundt, men nu kan du også få dem til julemiddagen. Aarstiderne.com, Skagenfood.dk og Dengrønneasparges.dk leverer julemåltidskasser i forskellig størrelser og til varierende priser, alle med udførlig vejledning til julemiddagen.