Franske forældre risikerer fængsel eller bøder, hvis deres børn senere i livet sagsøger dem for at have lagt krænkende billeder på nettet.

København: Nyfødte spædbørn smurt ind i fosterfedt. Den første pottetræning. Storsmilende unger med flødeskum i hele hovedet.

Det flyder med billeder af børn på Facebook og Instagram. Søde billeder, hvis man spørger forældrene, men i Frankrig kan en uskyldig intention om at dele barnets største øjeblikke ende med en fængselsstraf, skriver The Telegraph.

- Om få år vil børn nemt kunne slæbe deres forældre i retten for at have offentliggjort billeder af dem, da de var yngre, siger Eric Delcroix, ekspert i internetlovgivning og etik til avisen.

Frankrig har meget strenge privatlivslove, og politiet advarer nu om, at forældre kan risikere op til et års fængsel eller bøder på op til 335.000 kroner, hvis deres børn senere i livet sagsøger dem for at have lagt billeder på Facebook uden deres samtykke - billeder som børnene finder krænkende for deres sikkerhed eller privatliv.

Men det er ikke noget, danske forældre skal være bange for, siger Lars Bo Langsted, professor i strafferet på Aalborg Universitet.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det samme kan gøre sig gældende under dansk lovgivning. Det er urealistisk, at voksne børn på den måde vil tage en privatretlig aktion mod deres forældre, hvis vi taler om almindelige feriebilleder eller billeder af små purker i badekarret, siger han.

Det urealistiske består i, at et privatretligt krav normalt bliver forældet efter tre år. Derfor er det svært at komme som 25-årig og sagsøge sine forældre for et billede, der blev lagt ud, da man var tre år.

Og desuden skal man have lidt fysisk eller psykisk overlast.

- Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at danske domstole vil sige, at man har lidt en psykisk tort ved, at der ligger et billede på nettet, hvor man ligger på et bjørneskindstæppe eller har tandpasta i hele hovedet, siger Lars Bo Langsted.

- Heldigvis har vi heller ikke for vane at sagsøge vores forældre, siger han.

Hos Facebook er brugen af børnebilleder på dagsordenen. Ifølge vicepræsident for Facebook, Jay Parikh, overvejer det sociale medie at indføre en advarselsfunktion, der popper op, hvis man er i gang med at lægge et billede af et barn på Facebook og ikke har justeret sine privatlivsindstillinger først.

- Hvis jeg var ved at dele et billede af mit barn, der leger i parken, og jeg ved et uheld delte det med alle, kunne funktionen sige: 'Hey, vent lige lidt, det her er et billede af dit barn. Det sender du normalt kun til din familie. Er du sikker på, at du vil dele det med alle?', siger Jay Parikh til The Telegraph.

Fakta: Tænk, før du deler

- Det er ikke forbudt at lægge billeder af andre på nettet, men det er forbudt at krænke eller udvise injurierende opførsel over for andre. Det gælder også på sociale medier.

- Børneorganisationer som Børnerådet, Børns Vilkår og Red Barnet har tidligere advaret mod, at billeder af børn på Facebook kan ende i hemmelige internetfora for pædofile.

Kilde: Straffeloven, Børnerådet, Børns Vilkår, Red Barnet

/ritzau/FOKUS

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.