Hver gang du tørrer dig omme bagi under dine toiletbesøg, bidrager du med stor sandsynlighed til forurening af drikkevand.

Det påstår et nyt studie fra Florida Universitet, der har undersøgt 21 store toiletpapirmærker fra hele verden.

Forskerne i studiet undersøgte toiletpapiret for PFAS-kemikalierne, der den seneste tid også har været meget omtalt i Danmark. Og de fandt stofferne i alt papiret, skriver The Guardian.

PFAS er en stor samling af fluorholdige, miljøskadelige kemikalier brugt siden starten af 1950erne, der ikke naturligt nedbrydes, og de ophober sig i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.

Forskerne bag studiet frygter, at stofferne bevæger sig fra toiletpapiret ud til kloakkerne og vandrensningsanlæggene, hvor de forurener vandet.

Derfra kan de blive spredt som gødning på markerne eller ende i vandet.

»Toiletpapir bør blive betragtet som en potentielt stor faktor i, at PFAS ender i vandrensningsanlæg,« skriver forfatterne bag studiet.

Forskningsprojektet undersøger ikke, om man får PFAS-stoffer ind, når man tørrer sig med toiletpapiret. Ifølge The Guardian kan PFAS-stoffer teoretisk set blive optaget gennem huden, men der findes angiveligt ingen forskning om, hvordan det ville ske gennem processen med at tørre sig bagi.

Jake Thompson, studiets hovedforfatter, oplyser, at genbrugspapir havde samme mængder som det ikke-genbrugte toiletpapir.

»Jeg skynder mig ikke ud for at skifte mit toiletpapir, og jeg siger ikke, at folk skal stoppe med at bruge toiletpapir eller bruge mindre. Problemet er, at vi har identificeret endnu en kilde til PFAS, og det understreger, at kemikalierne er overalt.«