»Det er gået helt amok i år.«

Sådan lyder det fra bagerchefen hos Andersen Bakery i København, Nichlas Jaime Frese. Og mange bagerier rundt om i landet oplever det samme.

At salget af fastelavnsboller er eksploderet.

Til Politiken fortæller Nichlas Jaime Frese, at der hver dag opstår lang kø foran bageriet. En dag nåede den hele vejen til Langebro – omkring 400 meter fra bageriet, som ligger på Thorshavnsgade på Islands Brygge.

»Det er gået helt amok i år. I lørdags lavede vi 2.500 fastelavnsboller med fløde og 600 gammeldags med creme. I søndags var det 2.700 med fløde og 700 klassiske, så det er store mængder, og jeg vil tro, at det er omkring seks gange så mange, som vi solgte sidste år,« siger Nichlas Jaime Frese, til Politiken.

Ja, fastelavnsbollerne er så populære, at Andersen Bakery har set sig nødsaget til at træffe en under normale omstændigheder ret vild beslutning.

At fjerne alt salg af andre kager. Simpelthen fordi bageriet – til trods for at der er ansat ekstra personale – slet ikke har tid til at lave andet end de megapopulære fastelavnsboller netop nu.

Også i resten af landet sælger fastelavnsbollerne som varmt brød – eller nærmest endnu bedre.

En undersøgelse fra Bager- og Konditormestre i Danmark viser, at hele 66 procent af bagerierne sælger flere fastelavnsboller end sidste år. Flere melder om mere end en fordobling af salget og kan slet ikke følge med efterspørgslen.

Også hos Lagkagehuset langer de fastelavnsboller over disken som aldrig før.

»Hypen vokser år for år – især på flødefastelavnsbollen. Og i år er efterspørgslen eksploderet,« siger marketingschefen hos Lagkagehuset, Simone Visbjerg Møller, til B.T.

Da Lagkagehuset satte de første boller til salg 6. januar, kunne de knap nå at hive fastelavnsbollerne af bagepladerne, før de var solgt og pakket i æsker.

»Vi havde gættet en lille smule forkert, så vi havde alt for hurtigt udsolgt de første dage,« siger Simone Visbjerg Møller.

Selv om Lagkagehuset har færre kunder under nedlukningen end normalt, solgte kæden i midten af januar 70 procent flere fastelavnsboller end på samme tid sidste år. Og tendensen ses over hele landet, understreger hun.

Simone Visbjerg Møller har en nærliggende forklaring på, at salget af fastelavnsboller er gået helt amok i år.

Der er kø til at købe fastelavnsboller flere steder. Her er det ved Lagkagehuset.
Der er kø til at købe fastelavnsboller flere steder. Her er det ved Lagkagehuset.
Vis mere

»Folk har brug for at forkæle sig selv lidt mere,« siger hun med en hentydning til coronanedlukningen og de begrænsninger, den medfører for mange danskere i hverdagen.

Under sidste års nedlukning røg der da også lidt flere lækkerier ned, viser en befolkningsundersøgelse, som Madkulturen har foretaget.