Vil du have mest bredbånd for pengene? Se sammenligningen og vinderne her.

København. En langsom, hakkende forbindelse og en download-tid, der kan sætte tålmodigheden på prøve hos selv Dalai Lama. Lyder det bekendt?

Det behøver faktisk ikke at være dyrt at få lynhurtigt internet.

Prissammenligningstjenesten Samlino har lavet en opgørelse over, hvor du får mest bredbånd for under 200 kroner om måneden. Der er fundet en vinder inden for hver af bredbåndsteknologierne DSL, Coax og fibernet.

- Flere udbydere sælger bredbånd med op mod 100 Mbit til 199 kroner om måneden, og det er rigeligt for stort set alle almindelige forbrugere, fortæller Laust Stoltze, teleekspert hos Bredbåndsmatch.dk, og tilføjer:

- Er telefonkablerne dårlige i ens område, kan man dog være presset over mod andre løsninger, og her kan især familier have svært ved at komme helt ned på de priser - og generelt er det svært at komme længere ned.

I prissammenligningen er vinderne kåret ud fra præmissen, at man skal få den højeste hastighed til pengene - og at prisen skal være under 200 kroner.

Har to produkter ligget prismæssigt op ad hinanden, er oprettelsesgebyret medtaget. Priserne er indhentet 18. juli.

Vinderen inden for DSL er Hipers abonnement, hvor man via telefonstikket får 100 Mbit download og 10 Mbit upload. Det koster 199 kroner om måneden, derudover er der et gebyr på 198 kroner til oprettelse og forsendelse.

Ved sammenligningen af Coax er det Kviknet, der løber med førstepræmien for abonnementet, hvor man får 100 Mbit download og 35 Mbit upload. Her er den månedlige omkostning 199 kroner, og der er ikke noget oprettelsesgebyr.

Vil man have fibernet til under 200 kroner, er valget ikke svært. Her er det nemlig kun Waoo, der udbyder et abonnement til 199 kroner om måneden. Deres abonnement med 10 Mbit download og 10 Mbit upload bliver derfor testvinder.

Hastigheden er her ikke helt så høj, men det vil være fint, hvis man bor alene, eller hvis man ikke streamer, siger Laust Stoltze.

Om valget så falder på DSL, Coax eller fibernet kan måske afgøres af de små forskelle på de tre former:

- Fiber har en bedre kvalitet og større potentiale, i takt med at hastighedsbehovet stiger. Coax er også fornuftigt med, men lider i nogle tilfælde under spidsbelastningsproblemer, fortæller Laust Stoltze og fortsætter:

- DSL er den ældste og mindst moderne teknologi, og her bør man altid undersøge, hvilken hastighed man faktisk vil kunne få på sin adresse, da man en del steder stadig ligger under 10 Mbit, og dermed vil få en ubrugelig hastighed.

Hastighed er altså ikke bare hastighed. Det afhænger også af, hvilken teknologi man har valgt at bruge sine penge på.

- Der er forskel på de 100 Mbit, man får på de forskellige teknologier, men for en helt almindelig forbruger er det slet ikke noget, man vil mærke. I sidste ende er det vigtigste derfor, at man sikrer sig, at man får en høj nok hastighed til en rimelig pris, konkluderer Laust Stoltze.

Fakta: Her er testvinderne

- DSL: Hiper, 100/10. Oprettelse og forsendelsesgebyr til 198 kroner, 199 kroner om måneden. Minimumpris på 2586 kroner for 12 måneder.

- Coax: Kviknet, 100/35. 0 kroner i oprettelse, 199 kroner om måneden. Minimumpris på 2388 kroner for 12 måneder.

- Fiber: Waoo, 10-10. 0 kroner i oprettelse, 199 kroner om måneden. Minimumpris på 2388 for 12 måneder. Testens eneste udbyder af fibernet med en månedlig pris under 200 kroner.

- Data indhentet den 18. juli 2017.

Kilde: Samlino.

/ritzau/FOKUS