København: Pludselig dufter kaffen helt forfærdeligt, og tanken om bestemte fødevaretyper kan give dig kvalme og tage lysten fra at spise.

Kvalme og opkast er nogle af de klassiske tegn på graviditet og noget af det, som generer mest hos gravide i de første 12 uger af graviditeten.

Det kan derfor være svært at have lyst til at spise, når maven laver ravage, og man mest af alt har lyst til at kaste op.

Men kvalmen forsvinder ikke, bare man lader være med at spise. Det kan faktisk gøre det værre.

- Kvalmen kan blive udløst af sult, og derfor er det vigtigt at spise mange små portioner mad i løbet af dagen, så man hele tiden har mad i maven, siger Anette Skov, der er praktiserende læge.

Med flere måltider om dagen er det dog vigtigt, at det skal være af sund karakter, så man ikke tager for meget på i den første tid af graviditeten.

For mange gravide kan det også være en rigtig god idé at have lidt knækbrød eller riskiks liggende på natbordet, da man kan mindske morgenkvalmen ved at spis lidt, inden man står ud af sengen.

- Travlhed og en stresset hverdag kan også have en tendens til at gøre kvalmen værre. Derfor kan man med fordel skrue lidt ned for tempoet og tage det med ro, det første stykke tid, siger Anne Berlin Barfoed, udviklingsjordmoder på Rigshospitalet.

Ingen graviditet er dog ens, og derfor er det også meget forskelligt, hvordan og hvor meget man som gravid er generet af kvalme og opkast.

- For nogen kan det virke, hvis man eksempelvis forsøger sig med akupunktur og zoneterapi eller et akupressur armbånd. Men der findes ikke klar evidens for, at det vil virke for alle, siger Anette Skov.

Det er derfor vigtigt, at man først og fremmest forsøger sig frem og bliver opmærksom på, hvad der fremprovokerer kvalmen og opkast, så man kan få begrænset de ting i ens hverdag.

Nogen gravide får det eksempelvis værre, hvis de spiser sødt og fedt, mens andre får det værre, hvis de spiser krydret mad.

Er man efter de gængse råd stadig voldsomt generet af kvalme og opkast, skal man gå til sin læge for at høre, hvad man kan gøre yderligere for at komme den svære kvalme til livs.

Fakta: Gode råd de første 12 uger af graviditeten.

- Spis flere, men små og sunde portioner mad om dagen.

- Spis gerne lidt inden du står ud af sengen.

- Få ro på din dagligdag og sørg for at få sovet nok.

- Det anbefales at man drikker en til to liter vand om dagen.

- Hold dog aktiv og sørg for at få godt med frisk luft

/ritzau/FOKUS