EU har besluttet, at det skal være slut med tilsatte røgaromaer, da det øger risikoen for kræft.
Forbuddet træder i kraft ad flere etaper, før det 1. juli 2029 er helt implementeret, og det rammer en lang række fødevarer.
Det finske medie Iltalehti remser blandt andet disse varer op: BBQ-saucer, marineret kød, bacon, flødeoste, frosne pizzaer, oste, pålæg, pølser samt færdiglavede pizzaer, salater og brød.
Ifølge det norske medie Dagbladet bruges der oftest tilsatte røgaromaer i de billigste produkter, men er også brugt i Norges mest populære bacon fra producenten Gilde.
»Når der kommer ny viden på bordet, vil vi selvfølgelig gerne tilpasse vores produktion, og vi kigger allerede på alternative produktionsmetoder,« siger Marthine Haugen Petersen, der er senior kommunikationsrådgiver i Nortura, som står bag Gilde.
De tilsatte røgaromaer har hidtil været anset for at være mere sikre i forhold til risiko for kræft end dem, der opstår under naturlig rygning.
Men nu har den opfattelse ændret sig.
Traditionel rygning er fortsat tilladt, så røget skinke, sild og laks, der laves på den facon vil stadig have plads i butikkerne.