Lyt til artiklen

Selv om et billede af et par på Facebook for nogen kan virke opstillet, viser forskning, at det er vigtigt at skilte med sit parforhold.

. Et velfungerende parforhold kan gøre mennesker lykkelige og lette som en fjer, men faktisk kan en partner også betyde noget for vores fysiske helbred.

Et nyt forskningsprojekt, som er publiceret i det anerkendte magasin Health Psycology, viser, at vores helbred bliver påvirket af, om vores partner er glad eller ulykkelig.

Forskerne bag studiet har fulgt 1981 amerikanske par over 50 år siden 1992, og resultaterne viser, at mennesker med en ulykkelig partner har flere fysiske skavanker, dyrker mindre motion og vurderer deres generelle helbred dårligere end dem med en glad partner.

Andre forskningsprojekter har vist, at mennesker, der lever lykkeligt sammen i par sent i livet, lever længere og har bedre bevægelighed, tænder, syn og generel sundhed end singler, fortæller Asger Neumann, psykolog og ekstern lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

- Det betyder noget for sundheden, at man kærer sig om hinanden. Man laver måske bedre aftensmad, fordi man er to eller siger til hinanden, at "nu skal du snart til tandlægen", siger han.

Når Asger Neumann taler om de vigtigste ingredienser for et sundt parforhold, henviser han til Thomas Nielsens bog "Kærlighed og parforholdets under forskerens lup", som har samlet resultater fra forskning i parforhold.

Ifølge bogen er en af de vigtigste ingredienser, at man gør sig umage for hinanden. Det betyder, at man er positiv, tager hensyn og lytter til hinanden.

- Det kan vælte hele baduljen af intimitet og tryghed, hvis man ignorer hinanden i et parforhold. Hvis den ene kommer hjem og er glædestrålende over en eksamen og oplever, at kæresten bare er ligeglad, siger Asger Neumann.

Faktisk viser forskning, at det er vigtigt, at man skilter med sit parforhold og viser sin kærlighed til omverdenen.

- Det er lidt overraskende for vores kultur, men det har vist sig at være vigtigt for tilfredsheden i parforholdet, at man proklamerer en "vi-hed" til omverdenen. Det er med til at bekræfte, at jeg har dig, og du har mig, og det gør os trygge, siger Asger Neumann.

En tredje afgørende faktor er, er at man er fælles om det praktiske. Det betyder ikke, at begge parter skal klippe lige meget hæk og vaske lige mange kaffekopper, så længe begge parter oplever, at den anden bidrager.

Den fjerde ingrediens kom bag på Asger Neumann, men forskning viser også, at det er vigtigt, at vi har lyst til at lære vores partners venner og familie at kende. Det anser de fleste som meget vigtigt for et godt parforhold.

Endelig er det vigtigt, at vi til en vis grad har samme interesser, livsstil og værdier, samt at vi føler en intimitet, så vi føler os trygge ved at vise os nøgne for hinanden både fysisk og følelsesmæssigt.

Og så er der selvfølgelig sex.

- Mennesker har en naturlig "hudhunger", som svenskerne kalder det, og derfor er det vigtigt for et parforhold at have sex eller have tæt fysisk kontakt ved for eksempel at ligge i ske, siger Asger Neumann.

Hvis nogle af ingredienserne er mindre til stede end andre, behøver det ikke at vælte hele parforholdet.

Men studier viser, at et parforhold, der hovedsageligt er baseret på respekt, omsorg, intimitet og positive oplevelser, har stærkere odds i det lange løb, end et forhold, der hovedsageligt er baseret på passion, begær, lyst og sex.

Fakta: Bliv klogere på dit forhold

- På www.styrkditparforhold.dk kan du tage en test og blive klogere på dit parforhold.

- Testen består af 60 spørgsmål og kan hjælpe dig og din partner med at få talt om, hvad I skal have fokus på.

- Testen er udviklet af Asger Neumann og Søren Braskov, som begge er psykologer med speciale i kærlighedsforhold.

Kilde: www.styrkditparforhold.dk

/ritzau/FOKUS