Apple Pay er på vej til Danmark, og med den nye iPhone X, som ikke har en hjemknap, blev det offentliggjort, at man kan betale med sit ansigt.

København. Apple er med den nye lancering af to iPhone 8-modeller samt en jubilæumsmodel med navnet X igen på alles læber.

Foruden afsløringen af de nye iPhone-modeller blev det også officielt, at Apple Pay, Apples betalingsløsning, kommer til at kunne verificeres med en lidt særlig feature.

- Det nye, de kom med, er, at man på iPhone X i stedet for at taste sin kode ind eller bruge fingeraftryksskanneren kan bruge ansigtsgenkendelse til at betale med, fortæller Steen Jørgensen fra netmediet Mobil.nu.

På iPhone X fylder skærmen hele forsiden og den lille runde hjemknap er blevet ofret. Dermed kan man altså ikke bruge sit fingeraftryk til at åbne skærmen eller betale i Apple Pay.

Her bruges i stedet ansigtsgenkendelse, som har fået navnet Face ID.

Apple oplyser selv, at Face ID er mere sikkert end fingeraftryksskanneren.

- Og det er jo rigtig fint. Men det er en ny teknologi, der bliver introduceret. Når jeg bruger MobilePay, er jeg helt tryg ved at bruge fingeraftryksskanneren til at logge mig ind med og til at betale med, siger Steen Jørgensen og fortsætter:

- Som forbruger vil jeg være mere utryg ved at bruge en ny teknologi, hvor jeg skal stå med en ansigtsskanner i det offentlige rum og krydse fingre for, at den virker ordentligt, og at man ikke skal stå og vende og dreje telefonen, mens køen vokser. Så det kan være risikabelt helt at have fjernet Touch ID på iPhone X og gå over til ansigtsskanneren.

Steen Jørgensen vurderer, at der ikke umiddelbart er et sikkerhedsproblem med at bruge ansigtsskanneren. Teknologien ligger lokalt på telefonen og skal altså ikke forbi skyen for at blive verificeret. Og det er positivt for sikkerheden:

- Så er det kun på selve telefonen, at data bliver transmitteret. Skulle den have været gennem skyen og ude på nettet, ville man kunne hapse nogle data, fordi der ville være et ekstra skrøbeligt led, siger han.

Steen Jørgensen vurderer, at den største bekymring er, hvis der opstår et akavet øjeblik, hvis teknologien ikke lige fungerer, når man vil betale i butikken.

Der er dog gode udsigter for teknologien med at skanne sit ansigt med mobiltelefonen, vurderer Steen Jørgensen baseret på det, han indtil nu har set hos andre mærker.

- Jeg har testet ansigtsskanner på den seneste Samsung-telefon, og det virker rigtig godt. Også selv om lysforholdene er dårlige eller om aftenen. Måske ikke når det er helt mørkt, siger han.

Ifølge Apple kan ansigtsskanneren også afkode, hvis du ændrer frisure, skæg, eller sågar når dit ansigt ældes.

Ifølge Henning N. Jensen, som rådgiver om betalingsløsninger i virksomheden Pluscon, skal Apple Pay dog ikke regne med at ryste tronen under den ukronede konge af mobile betalinger i Danmark, som er Mobile Pay.

Apple har meldt ud, at Danmark er blandt de lande, hvor Apple Pay bliver rullet ud inden årets udgang. Det kræver dog, at Apple Pay finder mindst én dansk bank, der vil lege med.

Betalingstjenesten skal nemlig kobles op til et eksisterende kort.

Når Apple Pay rulles ud, er butikker og terminaler allerede klar til det. Faktisk er de allerede klar til det nu, hvis der kommer turister, som bruger Apple Pay, fortæller Henning N. Jensen.

- Når der kommer Apple Pay-kunder til Danmark er vi ufatteligt godt forberedt - bedre end USA, siger Henning N. Jensen og uddyber:

- Apple Pay kan bruges til terminaler, der tager internationale kreditkort, og langt over halvdelen af de danske terminaler tager internationale kreditkort. Og dermed tager de Apple Pay, fordi der ligger et internationalt kreditkort nedenunder.

Fakta: Sådan fungerer Apple Pay

- Med den nye opdatering af Apples styresystem, som hedder iOS 11, kan man ud over at bruge Apple Pay til at overføre penge til virksomheder også overføre til andre privatpersoner.

- Overførsel fra person til person kræver dog, at begge parter har Apple Pay. Transaktionen foregår i Messages-appen.

- Kun iPhone-modeller, som understøtter Touch ID elle Face ID, kan lave overførsler fra person til person.

- Pengene overføres fra dit eksisterende kort, som kobles op til Apple Pay, ved at du føjer det til din Apple Wallet.

- For at verificere din identitet kan du bruge fingeraftryksskanneren. På den nye iPhone X, som ikke har Touch ID, bruger du i stedet Face ID, som kan genkende dit ansigt.

Kilder: theverge.com, pocket-lint.com, mobil.nu.

/ritzau/FOKUS