Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Rusland præsident, Vladimir Putin, annoncerede mandag, at Rusland nu anerkender Luhansk og Donetsk i Østukraine som selvstændige nationer.

Kort efter fulgte så nyheden om, at den russiske hær rykker ind i områderne.

Meldinger, som forværrede den sikkerhedsmæssige situation i Europa, og som kommer til at koste dig penge på kort og lang sigt.

»Det kommer på et rigtig ubelejligt tidspunkt, hvor mange forbrugere i Danmark og resten af Europa i forvejen er presset af stigende priser. Det pres tager nu til,« forklarer Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Allerede kort efter Putins tale mandag begyndte oliepriserne at stige. Rusland er verdens næststørste eksportør af olie.

Samtidig er der nu massiv bekymring for leverancerne af gas til Europa. 40 procent af den gas, der bliver brugt i Europa, kommer fra Rusland.

»Som situationen er lige nu, så kommer det her til at gøre energipriserne endnu dyrere. Vi er i en situation, hvor energipriserne er høje i forvejen, og den situation bliver forværret på kort sigt og forlænget,« vurderer Søren Kristensen:

»Det betyder højere priser på gas, el, benzin og diesel.«

Og det er ud fra den nuværende situation, hvor der lige nu ikke er indført vestlige sanktioner, som er rettet mod netop olie og gas.

Det er der en god grund til. Sanktionerer Vesten Ruslands olie- og gassektor, vil det nemlig ramme Vesten selv.

»Det er usandsynligt, at amerikanske og europæiske regeringer vil indføre olie- eller gassanktioner mod Rusland, hvis de invaderer Ukraine yderligere, da det vil påføre dem selv smerte,« siger Vivek Dhar, der er analytiker i Commonwealth Bank, til Reuters.

Og det er en vurdering, Søren Kristensen er enig i.

»Jeg tror ikke på, Vesten kommer til at indføre sanktioner på energi, hvis ikke situationen udvikler sig yderligere. Det er nemlig et våben, der skyder begge veje,« siger Søren Kristensen:

»Men der er selvfølgelig også en risiko for, at Rusland møder de sanktioner, der kommer fra Vesten, ved at skrue ned for leverancer af gas og olie, og så bliver situationen forværret.«

Og så er der aktiemarkederne. Ifølge flere analytikere står de europæiske aktiemarkeder foran en grim tirsdag.

»Der er nok mange, som vil kunne aflæse det her i deres aktiedepoter. Usikkerheden omkring gas i Europa kommer til at betyde, at mange investorer trækker sig fra et europæisk marked, som virker meget uroligt,« siger Søren Kristensen.

Andre læser også