Lyt til artiklen

Mandag vågner danskerne igen op til elpriser på over en krone.

Faktisk er der tale om en ny, omend mindre, stigning efter weekendens vilde prishop.

Dagsprisen på en kilowatt-time vil ligge på 1,11 kroner ifølge den nordiske elbørs Nord Pool.

Da der kun er tale om den 'rene' elpris, hvilket vil sige uden transport og afgifter, vil den samlede pris for forbrugerne dog være højere.

Der er dog alligevel penge at spare.

Vil man for eksempel have opladet sin elbil, vaske tøj eller tørretumble så billigt som muligt, kan man gøre det natten til mandag.

Her svinger kilowatt-prisen mellem 27 og 34 øre i tidsrummet mellem klokken 3 og 6.

Faktisk er det cirka en sjettedel af prisen mellem klokken 18 og 19, hvor elprisen rammer dagens højeste niveau med en krone og 90 øre.

Elprisen kan være svær at spå, fordi den i høj grad afhænger af blæst, regnvejr, gaslagre og vedligeholdelse af europæiske kraftværker.

»Nogle gange kan udbuddet på strøm stige voldsomt, hvis det blæser meget. Hvis det blæser meget, og der er godt gang i vindmøllerne, så kan det falde sammen med en dag, hvor der er mange, der har sparet på strømmen, så er der mere strøm, end der er brug for,« har privatøkonom og chefanalytiker hos Danske Bank Louise Aggerstrøm tidligere sagt til Ritzau.

I oktober landede den gennemsnitlige ugepris for én kilowatt-time elektricitet to gange under 80 øre.

Også november har været en fest for elkunder med gennemsnitlige dagspriser på under en krone.

Men i den forgangne weekend fik prisen et nøk op og var pludselig over en krone. Samme niveau fortsætter igen mandag med en stigning på nogle få ører.