Der er tusindvis af kroner at spare på boliglånet, hvis du kender de rigtige trick.

. Har du et dyrt boliglån, som måned efter måned tapper kontoen for kroner, så er der sandsynligvis mange penge at spare.

Her får du eksperternes råd til at trimme dit boliglån og spare tusindvis af kroner.

1) Få en ny vurdering af huset

De fleste boligejere har optaget den største del af lånet som et realkreditlån, som er billigere end et banklån. På realkreditlånet kan du påvirke din bidragssats, hvis huset er blevet mere værd.

Rådet fra Hans Peter Christensen, direktør hos rådgivningsvirksomheden Uvildige.dk, lyder, at du skal holde øje med boligmarkedet i dit område og få en ny vurdering, hvis priserne er steget.

- Det handler om at have så høj en vurdering på sit hus som muligt. Renter og afdrag på realkreditlånet bliver bestemt af din lånetype og markedsrenten, så der kan man ikke rigtig forhandle, fortæller Hans Peter Christensen og tilføjer:

- Men bidragssatsen bliver derimod udregnet efter, hvor stor en del af dit hus, der er belånt. Lavere belåningsgrad giver lavere bidragssats. Det kan spare dig for et par tusind kroner om året.

Det vil sige, at belåningsgraden bliver mindre, hvis vurderingen af huset bliver højere.

Det giver også banken en bedre sikkerhed, hvis huset er mere værd - fordi de er sikre på at få deres penge ved et salg. Det kan du bruge som argument for at forhandle dig til en bedre rente.

2) Indhent tilbud fra andre banker

For at få et hurtigt overblik over, om dit lån burde være billigere, kan du tjekke det på nogle af sammenligningssiderne på nettet, eksempelvis Mybanker.dk og Pengepriser.dk.

Du kan også gå til to-tre forskellige banker og indhente tilbud fra dem. Det er et stærkt kort, hvis du vil forhandle om dit banklån, fortæller Vagn Jelsøe, vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk.

3) Gå efter den lavest mulige rente banken tilbyder

Husk at tjekke bankens hjemmeside, hvor de beskriver lånene.

Hvis dit lån for eksempel beskrives med et interval på renten mellem fire og otte procent, så skal banken retfærdiggøre over for dig, hvorfor du ikke får den laveste rentesats.

4) Find argumenterne frem

Hvis du er en god kunde, så vil banken med stor sandsynlighed gerne holde fast i dig. Der er nemlig rift om de gode kunder lige nu.

- Udlån til helt almindelige gode privatkunder er der stor mangel på i sektoren, og det betyder, at der er rift om kunder med et almindeligt boliglån og en fornuftig økonomi. Hvis man løbende har overskud i sin økonomi, har friværdi og har betalt af på sin gæld, kan man bruge det til sin fordel, fortæller Hans Peter Christensen.

Det er ikke en dårlig ting at have gæld i banken. Hvis du overholder dine aftaler, er du en kunde, som banken gerne vil holde fast i, tilføjer han.

5) Gå lånet efter i sømmene årligt

Gennemgå som udgangspunkt dit lån en gang om året for at sikre, at du er stillet bedst muligt, råder både Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk og Hans Peter Christensen fra Uvildige.

Fakta: Hvis du overvejer at skifte bank

- Brug en prissammenligner på internettet til at skabe overblik over, hvor du kan få et godt tilbud. Gå ned i to-tre forskellige banker og indhent konkrete tilbud fra dem.

- Overvej, om du har brug for uvildig rådgivning. Husk at bankrådgiverne er ansat som sælgere for banken.

- Overvej, om det er omkostningerne værd at skifte.

Kilder: Hans Peter Christensen, direktør hos Uvildige, Vagn Jelsøe, vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk, forbrug.dk

/ritzau/FOKUS