Kommer de nye, højere priser til at betyde flere eller færre passagerer i danske tog? 

Det spørgsmål er der dyb uenighed om blandt eksperter, politikere og så DSB. 

Eksperter og politikere forudser, at passagertallene vil falde mærkbart. Men den forventning deler man langtfra hos DSB.

Adskillige eksperter har ellers ovenpå mandagens varsling om højere priser i den kollektive trafik i 2024 advaret om, at det ville føre til et fald i antallet af rejsende.

Over for B.T lød det tirsdag fra DTU-professor og trafikforsker Jeppe Rich, at DSB kan forvente at miste 'mellem to og fem procent' af kunderne.

»Størrelsesordenen kommer helt an på, hvad netto-pris-effekten er. Man skal huske på, at også andre transportmidler er steget i pris, eksempelvis er benzin og diesel steget mærkbart den seneste tid,« sagde Jeppe Rich tirsdag til B.T.

Og hos DR siger professor i transportøkonomi hos Københavns Universitet Mogens Fosgerau, at en prisstigning på 10 procent vil få 5-10 procent af passagererne til at fravælge den offentlige transport.

Prisstigningerne i den kollektive trafik er blevet fordømt fra flere sider på Christiansborg, hvor trafikminister Thomas Danielsen (V) er blevet kaldt i samråd om sagen.

»Der er brug for, at der bliver gjort noget for, at vi ikke får en endnu større ond spiral, hvor priserne stiger, og kunderne forlader biksen, så priserne må stige yderligere, og vi til sidst har en kollektiv transport, der ikke hænger sammen,« siger Sofie Lippert, som er transportordfører for SF.

Transportordfører Sofie Lippert, SF
Transportordfører Sofie Lippert, SF Foto: SF
Vis mere

»Det virker fuldstændig vanvittigt,« lyder en lignende udmelding fra Dansk Folkepartis transportordfører  Nick Zimmermann.

I Liberal Alliance kalder transportordfører Jens Meilvang prisstigningen for »grotesk«.

Men måske er der slet ikke grund til den store vrede.

Hos DSB deler man i hvert fald langtfra eksperternes og politikernes pessimistiske forventninger.

Hvis man spørger DSB, som altså er et af de trafikselskaber, som fra januar hæver priserne, så er forventningen nemlig slet ikke, at danskerne i stort tal vil fravælge toget. 

»DSBs forventninger er, at der i 2024 kommer flere kunder i togene,« siger DSB's kundechef Charlotte Kjærulff til B.T.

Den forventning baserer DSB på, at man i 2024 vil sætte yderligere en million af de såkaldte Orange billetter, som er langt billigere, til salg på de lange togrejser. 

»Det gør vi, for at toget er en attraktiv transportmulighed, selv om vi generelt hæver priserne på tværs af sektoren,« siger Charlotte Kjærulff desuden.

Charlotte Saltoft Kjærulff, kundechef, DSB
Charlotte Saltoft Kjærulff, kundechef, DSB Foto: Klaus Holsting / DSB
Vis mere

DSB har ellers kæmpet en særdeles hård kamp for at trække danskerne tilbage i toget efter en coronapandemi, hvor sundhedsmyndighederne i en periode rådede os til at benytte offentlig transport i mindst muligt omfang for at mindske smittespredning.

I 2022 lå passagertallet således 13 procent under niveauet for 2019, altså året før coronaen ramte Danmark.

Samme tendens gjorde sig ifølge DSB's egne opgørelser gældende i begyndelsen af 2023.

I de tre første måneder af året lå antallet af rejser med DSB omkring 15 procent under niveauet for samme periode i 2019. Det beskrev TV 2 så sent som i juli. 

Men det er der nu tilsyneladende lavet om på i mellemtiden.

»For toget er vi ved at være tilbage på nogenlunde det samme niveau som tidligere. Der var sket en ændring i den måde, som folk rejste på, men vi er ved at være tilbage i det samme niveau,« siger Charlotte Kjærulff.

»Det er klart, at den store ændring i forhold til hjemmearbejde, gav en ændring, det har forskellige undersøgelser vist. Men vi er ved at være tilbage på samme niveau,« understreger hun.