Det er ingen nyhed, at de dugfriske ejendomsvurderinger har været skæve.
Men nu viser det sig, at hver tredje af de omkring 82.000 ejendomme, som er solgt mellem 1. juli 2021 og 30. juni 2022 er ramt mere end 20 procent forbi.
Det skriver DR.
Mediet har talt med flere eksperter, som står tilbage med et rystende hoved.
»Jeg er overrasket over, at kvaliteten er så ringe, som analysen viser, at den er,« siger Jan Pries-Heje, der er professor i informatik ved Roskilde Universitet.
Han mener yderligere, at danskerne umiddelbart har fået ret meget for de flere milliarder kroner, det har kostet at lave det nye ejendomsvurderingssystem.
Også boligøkonom ved Jyske Bank, Mikael Mogensen mener, at det nye system har store problemer med at ramme rigtigt.
Vurderingsstyrelsen skriver i en mail til DR, at »DRs opgørelsesmetode er ikke den samme, som Vurderingsstyrelsen anvender, derfor kan vi ikke genkende tallene.«
»Vurderingsstyrelsen har tidligere oplyst træfsikkerheden for 2020-modelvurderingerne til hhv. 71 procent for enfamiliehuse og 89 procent for ejerlejligheder.«
Nogle af grundene er så skævt vurderet, at de er endt i milliardklassen.
Ifølge sn.dk er en grund ved Roskilde sat til at være svimlende 1,1 milliard kroner værd af Vurderingsstyrelsen.
Det er ellers ikke fordi, at grunden er bestøvet med guld.
Tværtimod ligger der en faldefærdig gammel gård, der ifølge sn.dk bruges til opmagasinering for både Roskilde Festival og Roskilde Dyrskue.
Det er Roskilde Kommune, der ejer grunden, og i modsætning til mange andre af landets boligejere ønsker kommunen ikke at klage til Vurderingsstyrelsen.
»Vi har set vurderingen og er enige i, at det nok er 'lidt' i overkanten, men vi vil ikke bede Vurderingsstyrelsen om at gøre noget ved det, for det kommer ikke til at have nogen som helst betydning, siger Roskilde Kommunes økonomichef, Kirsten Thune, til sn.dk.