Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Kirkeklokkerne har ringet ud, ringene er udvekslet og risene kastet.

Højsæsonen for bryllupper er skudt i gang. Og det betyder, at mange den seneste tid har været på udkig efter én helt bestemt ting: den helt rigtige kjole.

Men i år er der noget, som adskiller sig fra tidligere. Flere og flere tyr nemlig til en helt særlig løsning – at købe kjolen brugt.

Faktisk er interessen så markant, at den alene på et år er femdoblet. Det viser tal fra DBA.

»Det var den eneste kjole, jeg prøvede. Da jeg fandt den, var jeg ikke i tvivl. Jeg ville have den,« siger 29-årige Mia Bergqvist Bakowsky, der i november 2018 sagde ja til sin Casper.

Hun er en af de nu mange danskere, der har været på jagt efter en brudekjole. I udvælgelsesprocessen gik hun specifikt efter en brugt en af slagsen.

Kjolen, som Mia Bergqvist Bakowsky fandt til sit bryllup.
Kjolen, som Mia Bergqvist Bakowsky fandt til sit bryllup. Foto: Privatfoto
Vis mere

En beslutning, der sikrede hende drømmekjolen til halv pris. Og hun forestiller sig også, at den skal have lov at pryde kirkegulvet på ny.

»Jeg skal lige mentalt give slip på den. Men så tænker jeg også, at den skal videre, så den ikke bare hænger der i skabet.«

Den voksende interesse overrasker ikke Lone Eriksen, der er økonomisk rådgiver.

»Vi er i en usikker periode, hvor folk er nervøse for deres økonomi. Inflation er et krisetegn. Det er noget, som alle kan mærke og forstå,« siger hun og fortsætter:

»Samtidig bliver det kun mere og mere trendy at gå op i cirkulært forbrug. Det er på mode at kunne sige, at man har købt sin kjole brugt – det er lige efter bogen.«

Derfor er hun også overbevist om, at tendensen kun bliver mere fremtrædende med tiden.

»Den yngre generation har et særlig stort fokus på, at vi skal passe på vores jord. De bliver hele tiden konfronteret med, at ressourcerne er knappe, så interessen for genbrug er helt sikkert noget, der vil fortsætte,« siger hun.

»Jeg tror faktisk også, at det er trenden – og ikke det økonomiske – der er den væsentligste årsag til den stigende interesse. Men når usikkerheden hærger, som den gør lige nu, så passer man mere på sine penge. Og så er genbrug en oplagt mulighed.«

Fra 1. januar til 30. april 2021 var der 12.899 søgninger på brudekjoler hos DBA.

I år er antallet for samme periode, med 70.097 søgninger, fem gange så mange.

Andre læser også