Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Tidligere på ugen kom det frem, at vi på verdensplan kun har hvede til ti uger mere.

Simpelthen på grund af de forsyningsproblemer, som Vladimir Putins invasion af Ukraine har ført med sig.

Rusland og Ukraine udgør nemlig mere end en fjerdedel af verdens hvedeeksport. Noget, der er en medvirkende faktor i FNs frygt for en verdensomspændende fødevarekrise.

Men skal vi være nervøse for at løbe tør for hvede i Danmark? Nej, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

»Danmark har været selvforsynende i rigtig mange år, så der er ingen udsigt til, at vi løber tør for hvede,« siger Martin Kristian Brauer, der er cheføkonom i organisationen, der repræsenterer den danske fødevareklynge: landbrug, fødevare og agroindustri.

Han bekræfter, at Rusland og Ukraine tilsammen står for omkring 30 procent af den globale hvedeeksport.

Arkiv. Dansk hvede.
Arkiv. Dansk hvede. Foto: Mikkel Jezequel
Vis mere

Deres landbrugsproduktion er nemlig så stor, at de kan producere betydelig mere hvede, end de har brug for. Og det gør dem til vigtige leverandører på verdensmarkedet.

»Men der er mange lande, der ikke har mulighed for at producere hvede selv. Så når der er forsyningsproblemer og en potentiel fødevarekrise i vente, så er det de lande, der bliver ramt,« siger Martin Kristian Brauer.

Det er særligt lande i Nordafrika og Mellemøsten, det drejer sig om.

Lande som for eksempel Libanon, Sudan og Egypten importerer nemlig op mod 75 procent af deres hvede fra netop Rusland og Ukraine, fortæller han.

»Det er skrøbelige økonomier i forvejen. Derfor har de ikke råd til at købe hvede på verdensmarkedet fra for eksempel EU eller Nordamerika,« siger han og fastslår, at man ikke 'bare' kan producere ekstra hvede.

»Produktionen foregår jo ude i markerne. Så man kan høste – og så kan man vente. Derfor er der en naturlig træghed i, hvor hurtigt en hvedeproduktion kan forøges.«

Men kan vi ende i en situation, hvor så store dele af den danske hvede bliver eksporteret, at det ikke længere dækker vores eget behov?

»Nej, for det er i princippet lige meget, om man sælger hveden til verdensmarkedet – eller til brødproducenterne herhjemme. Prisen er den samme,« siger Martin Kristian Brauer.

En pris, der som udgangspunkt er meget, meget høj.

»Vi forventer, at prisen vil aftage. Men selv når det sker, vil prisniveauet være meget højt sammenlignet med perioden inden coronanedlukningen,« siger han og fastslår, at det er svært at forudse, hvornår det vender.

Der er nemlig især tre usikkerhedselementer, der påvirker udbuddet af korn – og dermed den mængde hvede, der er til rådighed på verdensmarkedet.

»For det første vil det afhænge af, hvornår krigen i Ukraine slutter. Men også sikring af gødning til næste sæson er noget, man holder øje med. Og så kommer det også an på vejret. Flere steder i Europa – Danmark inklusive – er der nemlig tørke,« siger han.