Orker du ikke at slæbe flasker fra din fest ned til supermarkedet, er der nu mulighed for at få nogen til at gøre det. Du giver tilmed en skærv til et menneske, der har brug for pengene

Pantbørsen er et nyt initiativ efter berlinsk forbillede, hvor man kombinerer det at få pant for flasker og dåser med velgørenhed. Ved at ringe til et nummer på det nyoprettede www.pantborsen.dk kan man få et menneske fra ens egen bydel, der har brug for pengene, til at hente flaskerne. En gevinst for begge parter. Du slipper for slæberiet. Panthenteren får et tilskud til sin dagligdag.

Anna Eistrup er en af de fire kvinder, alle omkring 25 år og studerende, der fik idéen i oktober sidste år efter berlinsk forbillede:

- Vi vil ikke gøre os til dommere over, hvem der er trængende, og hvem der ikke er. Vil nogen have deres telefonnummer på hjemmesiden og være klar til at hente tomme flasker, tager vi en snak med dem og vurderer ud fra det. Det kan være fattige ensomme, der har brug for at komme ud og møde andre mennesker eller mindre bemidlede med et socialt behov.

Hvis det går som de fire initiativtagere håber, så vil der i mødet mellem den, der har flaskerne og dåserne og den, der henter dem, opstå en dialog og forståelse, som de mener mangler i København.

- Det her er et socialt projekt, siger Anna Eistrup.

- De små møder mellem mennesker kan måske skabe en større forståelse for andres liv og måde at leve på, til menneskeligt fællesskab og medmenneskelighed.

Anna Eistrup, Marie Thomsen, Dyveke Bredsdorff og Signe Stoholm, der står bag www.pantborsen.dk, har som det mindste projekt fået 20.000 kr. i støtte til deres idé fra satspuljepartierne, der tæller alle partier undtaget Enhedslisten. Partierne giver 130 mio. kr. til 22 private organisationer og NGO’er blandt andet Red Barnet, Foreningen Nydansker og Sjældne Diagnoser.

Hvor pantautomaterne i f.eks. Kvickly giver mulighed for at donere sin pant til større organisationer ved at trykke på en velgørenhedsknap, støtter Pantbørsen den direkte kontakt mellem flaskegiver og -henter i lokalmiljøet, man skal blot klikke på Indre By, Nørrebro, Vesterbro eller Frederiksberg og ringe på et af telefonnumrene, der viser sig, og så kommer panthenteren.

Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup siger om de 22 støttemodtagere: »En stor del af det arbejde der bliver gjort, bygger på frivillige kræfter – frivillige som hjælper de mennesker, der har det svært i vores samfund. De frivillige gør en væsentlig forskel for disse mennesker.«

Den i dansk sammenhæng usædvanlige måde at kombinere flaskeindsamling og velgørenhed på har ikke været uden forhindringer.

Anna Eistrup:

- Det har været svært at komme ud og fortælle om vores idé. Vi har været på bosteder og væresteder for at fortælle om Pantbørsen, men meget få har meldt sig som pantehentere. Det er ellers et simpelt koncept uden videre organisation. Pantpengene går direkte til panthenterne.

Initiativtagerne har blandt andet besøgt Metodist Kirken i Købehavn og herbergscenteret Sundholm for at fortælle om idéen.