Du risikerer både misfarvning, slidt tøj og unødvendigt slid på både vasketøj og maskine, hvis ikke du vælger den rigtige sæbe.

København. Selv om tøjvask for mange er en kedelig pligt, kan det betale sig at bruge krudt på at vælge den rigtige sæbe. Det betyder nemlig ikke bare noget for tøjets renhed, men også holdbarheden af både tøj og vaskemaskine.

For eksempel kan du ikke bare købe én stor bøtte sæbe på tilbud, og så bruge den til alle typer tøjvask, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det duer ikke at give dit farvede tøj hvid vask med blegemiddel, for så tager du farven ud af det. Og omvendt, hvis du vasker det hvide tøj med noget kulørt sæbe, risikerer du i højere grad, at det gråner eller bliver gulligt, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Så hav en sæbe til hvid vask, én til kulørt vask, og én til uld og silke, opfordrer hun.

Hvorvidt flydende sæbe eller pulversæbe er bedst til at vaske rent, har Forbrugerrådet Tænk for nylig undersøgt. Her var pulversæber til hvid vask markant bedre end flydende sæber.

For hvis tøjet skal forblive hvidt, har det godt af lidt blegemiddel, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.

- Og du kan ikke stabilisere blegemidlerne i den flydende vaskemiddel, så der skal man vælge pulveret. Der var ret stor forskel på de flydende og pulverudgaverne til hvid vask. Alle pulvertyperne lå stort set i top i testen, mens de flydende vaskemidler lå i bunden, siger hun.

Til gengæld er det mere blandet, hvordan de kulørte pulversæber og flydende sæber klarede sig.

- Så der er ikke en type, der vinder. Der er individuel forskel mellem produkterne, men man kan ikke sige, at pulver eller flydende sæbe er bedst, siger hun.

Du skal også gøre op med dig selv, hvor meget du vil skåne miljøet og din egen hud. Så gå efter Svanemærket og EU-blomsten, hvis du vil skåne miljøet, og Den Blå Krans, hvis du vil undgå allergifremkaldende stoffer.

Det er særligt aktuelt i forhold til skyllemiddel, siger Christel Søgaard Kirkeby.

- Nogle af skyllemidlerne er ultraparfumerede. Og så har du parfume på tøjet, som du er i kontakt med hele dagen. Så skyllemiddel vil vi generelt ikke anbefale, også ud fra et miljøhensyn, siger hun.

Miljøstyrelsen anbefaler også, at man undgår skyllemiddel.

Du bør også være opmærksom på sæbedoseringen, siger Christel Søgaard Kirkeby. For det går både ud over miljøet og din pengepung, hvis du hælder sæbe ud med badevandet. Og her går mange galt i byen.

- Der er vildt stor forskel på de mængder, du skal bruge. Det er en ret væsentlig ting, at man tjekker efter. Ved nogle af typerne skal der bruges den dobbelte eller halve sæbemængde. Det kan også have betydning for, hvor godt det vasker, siger hun.

Du bør også dosere sæbe efter vandets hårdhed, siger Charlotte Fischer, der er faglig leder af tekstillaboratoriet ved Teknologisk Institut. Folk med meget kalk i deres vand skal typisk bruge mere sæbe, mens folk med blødt vand har brug for mindre.

Hvis du vasker ved lave temperaturer af miljøhensyn, skal du også finde en sæbe, der kan det, siger Charlotte Fischer.

- Du kan ikke bare bruge et almindeligt, kommercielt vaskemiddel og så vaske ved 20 grader, for så bliver det ikke rent. Og hvis det er pulver, vil det ofte ikke nå at blive opløst ved de lave temperaturer, siger hun.

Du bør også rense sæberester ud af sæbeskuffen på din vaskemaskine en gang imellem. For sæbeskuffen bliver fugtig, men aldrig vasket igennem, hvilket gør den til perfekt levested for bakterier.

- Der kan danne sig alt muligt mindre lækkert inde bagved, hvis man ikke får den taget ud og renset. Den kommer jo aldrig op i temperatur, siger Charlotte Fischer.

Fakta: Tjeklisten til korrekt vask

- Pulversæbe er mest effektiv til hvid vask. Ved kulørt vask er pulver og flydende sæbe lige gode.

- Dosér sæben rigtigt. Læs på pakken, hvor meget du skal bruge.

- Hvis du vasker ved lav temperatur, så tjek, at sæben er egnet til det.

- Rens sæbeskuffen på vaskemaskinen jævnligt.

- Tjek dit vands hårdhed på vandværkets hjemmeside.

Kilder: Charlotte Fischer, Christel Søgaard Kirkeby.

/ritzau fokus/