B.T. kan nu vise en oversigt over tandpasta-varianter, der indeholder det potentielt kræftfremkaldende stof titaniumdioxid.

Farvestoffet, der bruges til at farve produkter kridhvide, blev i 2022 forbudt at bruge i fødevarer af EU.

Det er dog på ingredienslisten i flere tandpasta-varianter på det danske marked, da tandpasta ikke klassificeres som fødevarer, men kosmetik, skriver Tandlægebladet.

Både en professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og en professor på Odontologisk Institut på Københavns Universitet mener, at stoffet bør udfases fra tandpasta.

Alligevel har brancheforeningen Kosmetik & Hygiejnebranchen, der blandt andet repræsenterer Colgate, ingen planer om at komme med en sådan anbefaling til medlemmerne.

»Den eksponering, man udsættes for gennem tandpasta, giver ikke anledning til bekymring som situationen er nu, men vi følger selvfølgelig løbende med i forskning og debatten særligt i EU-regi,« siger regulatorisk specialist Joachim Noach til Tandlægebladet.

Han tilføjer, at der ikke findes egnede alternativer til stoffet.

»Hvis man fjerner den karakteristiske hvide farve fra tandpasta, vil forbrugeren kunne opfatte det som en markant ændring af produktet.«

Tandpastaproducenten Haleon, der står bag Sensodyne, oplyser, at titaniumdioxid bruges i nogle produkter, men at producenten også tilbyder tandpasta uden stoffet.

Titaniumdioxid i hver anden tandpasta
Tandlægeforeningen foretog i september stikprøver i fire københavnske butikker for at se, hvor mange tandpasta-varianter, der indeholder titaniumdioxid.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i et apotek, Matas, Netto og SuperBrugsen, og den viste, at 11 ud af de 23 forskellige mærker af tandpasta på de fire butikkers hylder indeholder titaniumdioxid, skriver Tandlægebladet.

Se stikprøveundersøgelsen her:

Foto: Foto: Tandlægebladet
Vis mere