Frostgrader om natten betyder døde bilbatterier om morgenen. Derfor skal du huske at passe på batteriet i de kommende vintermåneder.

. Det er i forvejen irriterende at skulle finde startkablerne frem for at få liv i din bil, og det bliver ikke sjovere i minusgrader og snevejr.

Men faktum er, at risikoen for døde batterier og en stresset morgen bliver endnu mere aktuel i vintermånederne, hvor faldet i temperaturerne betyder en stigning i antallet af bilister, der skal have hjælp til at starte bilen.

- I virkeligheden er batteriet nede på det halve af sin normale kapacitet, når bilen står i minus 15 grader om natten, lyder det fra FDM's tekniske konsulent Tom Westersø Larsen.

- Så det er både sværere at lade batteriet op, og det er sværere at trække strøm til starteren om morgenen, forklarer Tom Westersø Larsen.

Batteriet har det noget hårdere i vinterkulden, og samtidig skal bilen bruge mere energi på diverse belastninger som sædevarmer, vinduesviskere og elruder, som der netop er særligt behov for i de kommende måneder.

Det er i forvejen de færreste bilbatterier, der allerede er fuldt opladte, og derfor kan mange bilister komme i problemer, når kulden halverer batteriets kapacitet. Derfor er det væsentligt for alle bilister at sikre sig, at deres batterier er i stand til at starte bilen om morgenen.

- Man skal primært være opmærksom på, at batteriet ikke allerede er slidt helt i bund, siger Bjarne Johnsen, som er teknisk konsulent for Transport og Elektriske Systemer hos Teknologisk Institut.

- Man gør klogt i at få tjekket, at batteriet er i orden, og om det skal lades op allerede nu. Eller om man bare skal se at få skaffet sig et helt nyt batteri, så man er klar til vinteren, siger Teknologisk Instituts tekniske konsulent.

Seks råd til bilister i vinterkulden:

1. Hvis du har mulighed for det, så parker bilen i en garage. Gerne i en opvarmet garage, hvis det er muligt.

2. Hvis du allerede har oplevet svaghedstegn fra dit batteri nu, så vil det med stor sandsynlighed blive værre i frostgrader. Overvej en opladning eller et nyt batteri.

3. Hvis bilen skal stå parkeret i en længere periode, så kan du koble batteriet fra. Ellers kan det blive afladet fra mindre strømslugere som bilens ur og alarm.

4. Kontroller dit batteri med et voltmeter eller en syretester. Hvis ingen af disse ord giver mening for dig, kan du også køre forbi dit bilværksted for at få batteriets tilstand efterset.

5. Hold batteriet rent for vejsnavs og vintersjap, der fryser til og sætter sig. Fugt og skidt kan medføre, at dit batteri bliver hurtigere afladet.

6. Køb en hjemmelader. Så kan du selv lade batteriet helt op en gang om måneden.

Kilder: FDM og Teknologisk Institut

/ritzau/FOKUS