Lyt til artiklen

Falske beskeder fra afsendere, der udgiver sig for at være PostNord, falske webshops og falske beskeder om mislykkede betalinger.

Det er nogle af de største trusler, når det kommer til at blive snydt på internettet op til jul.

Når julen nærmer sig, begynder flere nemlig at søge rundt efter gaver på internettet.

Men ingen gider blive snydt for penge – heller ikke lige op til jul.

Derfor forsøger internet- og it-sikkerhedsfirmaet Cisco at hjælpe med en række råd og tips.

Det oplyser, at antallet af mystiske webshops og phishing-beskeder stiger markant netop nu, fordi man i juletiden lettere bare trykker videre uden den kritiske brille.

»De største nettrusler mod dig er dig selv. Julen er en fantastisk tid, men også stressende. Alt for mange er ukoncentrerede, når de handler på nettet og trykker bare videre uden at tænke sig om en ekstra gang,« siger Kenneth Schwartz, Cyber Security Lead Denmark hos Cisco.

Han forklarer, at det kan blive svært at få pengene tilbage, da svindlerne oftest er ukendte og kan sidde meget langt væk.

»Svindlerne bliver bedre og bedre, og de kan i dag ramme dig med en relevant phishing-mail, lige efter du har handlet hos Bootz. Det gør dig mere tilbøjelig til at klikke på linket, og så er skaden sket.«

  • Download kun apps fra troværdige steder som App Store eller Google Play.
  • Tjek webshoppen, du handler med. Drop dem, hvis de ikke viser navn, mailadresse, telefonnummer, fysisk adresse og CVR, og hvis de ikke staver korrekt.
  • Klik aldrig på uopfordrede e-mails eller sms’er. Hvis man meget gerne vil se tilbuddet, så gå ind på deres website i stedet, og find tilbuddet der.
  • Pas på malware-kampagner, når du surfer på nettet. De popper pludselig op, når du leder efter et godt tilbud.
  • Stol ikke på anmeldelser på Trustpilot. Er webshoppen helt ny og har allerede over 1.000 anmeldelser, er der nok noget galt.
  • Sæt ekstra 'lås' på dine sociale medier: Facebook, Google og andre anerkendte tjenester giver dig mulighed for at lave såkaldt tofaktor-bekræftelse. Gør det!
  • Pas på dine data: Hvis det er nødvendigt at logge ind på en ukendt webshop, MÅ du aldrig bruge de adgangskoder, du plejer.