Det er højsæson for loppemarkeder, hvor du kan spare mange penge ved at prutte om prisen. Læs her, hvordan du får genbrugsguldet ned i pris.

København. Hvis du vil spare penge på køkkengrej eller tøj og sko til børnene, så kan du med fordel tage rundt til sommerens mange loppemarkeder.

Her er der nemlig både billige varer og kutyme for at prutte om prisen.

Og man skal ikke holde sig tilbage med at krejle, selv om det kan virke grænseoverskridende, siger rådgiver i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet Morten Holm Steinvig.

- Jeg tror, at mange føler, at det er ubehageligt eller pinligt at prutte om prisen. Men på loppemarkeder er prisen på en vare sjældent fast, men nærmere et udspil fra sælgerens side, siger han.

For at indlede en forhandling er det en god idé at bruge et par minutter på at tale sælgeren varm og skabe en personlig relation i stedet for at gå direkte hen til boden og bede om en lavere pris.

- Tal lidt om varen, og ros sælgeren for hans viden om den, siger Morten Holm Steinvig.

Når I har sludret et par minutter, skal du signalere, at du forventer at få et nedslag i prisen, siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Niels Enemærke.

- I stedet for at spørge om du kan få et nedslag i prisen, så spørg, hvor meget du kan få i nedslag, siger han.

Når du bruger de åbne hv-spørgsmål - som hvad, hvor, hvordan, hvilke - er det sværere for sælgeren at sige nej, for sådan svarer man ikke på hv-spørgsmål.

Får du alligevel et nej, må du ikke give op.

Du kan blandt andet forsøge at få andre varer med i købet.

- Men man kan også spørge sælger helt åbent, hvad han ellers kan tilbyde for at gøre dig glad for handlen, siger Morten Holm Steinvig.

Fakta: Det må du ikke gøre i forhandlingen

- Du må ikke virke for ivrig for at købe. Så føler sælgeren sig mere sikker på, at handlen er hjemme.

- Du må ikke virke aggressiv eller stille krav om en lavere pris. Så bliver sælgeren irriteret.

- Du må ikke give op, selv om du får et nej i første omgang.

Kilde: raadtilpenge.dk

/ritzau fokus/