Vil du gerne slå en god handel af, skal du bare pakke bilen og køre en tur over sundet. Lige nu er valutakursen på den svenske krone nemlig lavere, end den har været i mange år.

Rejser du i disse dage til Sverige for at shoppe eller købe stort ind, er der en klækkelig rabat at hente. Valutakursen på den svenske krone er nemlig så svag, at man i princippet får 30 procent på alle svenske varer, hvis man handler med danske kroner.

Tager du eksempelvis en tur til Malmø eller Helsingborg med en dansk 100-kroneseddel i lommen, kan du lige nu købe varer for godt 137 svenske kroner, og det er længe siden, at man har kunnet gøre så god en handel i vores naboland.

»Som valutakursen ser ud lige nu, går der 73 danske øre på en svensk krone. Vi skal tilbage til begyndelsen af 2010 for at finde en svensk krone, som er lige så billig,« siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom hos Nordea og tilføjer:

»Det har altså ikke været billigere at tage til Sverige de sidste 8 år, end det er nu.«

Står du derfor og overvejer en sen skiferie, skal storhandle eller vil gøre en god handel på mærkevarer, er det bare om at sætte kurs mod Sverige. Hvor længe kursen vil være ligeså lav, som den er lige nu, er der nemlig ingen, der ved med sikkerhed.

»Vores forventning er, at den svenske krone skal styrkes. Den er ved at nå bunden, så hvis man skal gøre den optimale handel, skal man nok tage af sted nu,« siger Helge J. Pedersen.

Gør et kup på madvarer

I Sverige er momsen på fødevarer 12 procent, mens den i Danmark er hele 25 procent. Derfor er det lukrativt for danskere - særligt fra den østlige del af landet - at rejse til sydsvenske byer som Malmø og Helsingborg, når der skal handles stort ind. Og i denne tid kan man grundet den lave rente på den svenske krone handle endnu billigere end normalt.

»Fødevarer er ekstra billige i Sverige, og derfor er det noget, danskere køber i stor stil, når de er i Sverige,« siger Helge J. Pedersen.

Også den svenske handelsforening, Svensk Handel, mener, at særligt de billige fødevarer er det, vi danskere køber mest af, når vi besøger Sverige for at shoppe.

»Det, som lokker danskere til Sverige for at handle, er først og fremmest svenske mærkevarer og de lave priser på slik og læskedrikke,« siger forbrugerpolitisk chef Mats Hedenström.

Han oplyser samtidig, at man endnu ikke har mærket nogen stigning i danske turister i det sydsvenske, men at de, som kommer, handler i større udstrækning.