I stedet for at købe en yoghurt med frugtsmag, så køb en neutral, og tilføj selv frugt. Det er bare ét af rådene, til hvordan du får den bedste morgenmad.

København. Skyr, omelet, rundstykker eller en ostemad.

Der er en bred palet af muligheder, når det kommer til morgenmad. Men hvordan sørger du for at spise sundt og samtidig få den bedste start på dagen?

- Det er en god idé at starte dagen med fuldkorn, da det ellers kan være svært at få nok af det, især hvis man ikke spiser rugbrød eller andet fuldkornsbrød til frokost og ikke spiser brune ris, fuldkornspasta og lignende til aftensmad, siger seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt.

Fuldkorn kan også komme i form af havregryn. Du skal bare huske på, at det ikke er en god idé at lægge en smørklat og et drys snehvidt sukker på toppen.

- Hvis du vælger havregrød, kan du putte lidt frugt og nødder på i stedet. Så får du sødme derfra, råder underviser ved Professionshøjskolen Metropols sundhedsfaglige og teknologiske fakultet Preben Vestergaard Hansen til.

Har du lyst til rugbrød eller andet groft brød til morgenmad, så er det vigtigt at holde øje med Fuldkorns- eller Nøglehulsmærket. De er gode indikatorer på, om brødet er næringsrigt og ikke indeholder for meget sukker.

Til at skylle det hele ned kan du vælge mellem letmælk, minimælk eller juice, siger Preben Vestergaard Hansen. Han påpeger, at det skal være frisk juice og ikke fra koncentrat, og at man kun bør drikke ét glas juice om dagen.

Mange er også glade for at spise deres morgenmad fra en skål, og det er der bestemt heller ikke noget galt med. Det skal bare være yoghurt eller et andet mejeriprodukt med under en procent fedt.

- Her er skyr for eksempel et populært produkt, men husk at tilføje fuldkorn også. Så mætter det hele mere, siger Preben Vestergaard Hansen.

Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet har også et råd til, hvordan man gør mejeriprodukterne sundere:

- Hvis man har tendens til at vælge nogle søde mejeriprodukter, så skift dem ud med nogen uden sukker og smag, og tilsæt selv bær, en banan eller en frugtkompot. På den måde er du selv med til at styre, hvor meget sukker, du indtager.

Der er heller ingen, der tager skade af at inkorporere nogle grøntsager i sin morgenmad. Et stykke agurk, nogle cherrytomater eller en peberfrugt på ostemaden er helt fint.

- En salat er heller ikke en skidt idé til morgenmaden, men det ligger bare så langt fra os i vores måltidskultur, siger Sisse Fagt.

Preben Vestergaard Hansen og Sisse Fagt er begge enige i, at man ikke for alt i verden skal spise morgenmad, hvis man ikke er sulten.

Men er man glad for sin morgenmad, råder Preben Vestergaard Hansen til at spise den roligt og undlade at tage maden med på farten.

- Nyd maden. Det er mentalt sundt, lyder det fra Preben Vestergaard Hansen fra Metropol.

Fakta: Vælg med fornuft

- Vælg ost, som er under 30+, så defineres den som mager.

- Mælk og mejeriprodukter bør maksimum indeholde 1,5 procent fedt.

- Morgenmadsprodukter som cornflakes og Havrefras bør ikke indeholde mere end 5 gram sukker per 100 gram.

- Vælg gerne kødprodukter med under 10 gram fedt per 100 gram.

Kilde: Preben Vestergaard Hansen.

/ritzau/FOKUS