Når du kommer hjem fra supermarkedet med frugt og grønt, som viser sig at være plettet af mug, er det ikke bare klamt og irriterende – det kan være sundhedsskadeligt.

Dårlig frugt og grønt kan nemlig give både maveonde og hovedpine og i yderste tilfælde være kræftfremkaldende. Også selvom det bare har rørt ved varer, der virker friske.

Et faktum, som du bør notere dig.

Inden for en måned har knap fire ud af ti danskere nemlig oplevet at købe frugt og grønt i supermarkeder, som viste sig at være ramt af råd og mug, når det blev pakket ud hjemme på køkkenbordet.

På besøg i 11 tilfældigt udvalgte supermarkeder har B.T. fundet synligt rådden frugt og grønt på hylderne i 10 af dem.

»Man skal være lidt varsom med de her varer. Det er ikke altid, man bare kan skære det dårlige fra, og det er faktisk heller ikke altid, at man kan se de skadelige stoffer,« siger Michael René, lektor og ekspert i fødevarehåndtering ved Københavns Professionshøjskole.

»Problemet er, at noget mug producerer giftstoffer, som hedder toksiner. Et indtag af det kan medføre sygdom. Og hvis det ligger i en pose frugt, så skal man faktisk smide hele posen ud, hvis man vil være 100 procent sikker, for det kan sagtens brede sig, uden man kan se det med det blotte øje.«

Der er dog forskel på, hvilken frugt og grønt man skal kassere med det samme – og hvornår man kan tage det roligt.

Hvis der er mugne frugter i en bakke eller pose, kan du risikere at skulle smide hele posen ud for at være sikker på, at du ikke er udsat for sundhedsfare.
Hvis der er mugne frugter i en bakke eller pose, kan du risikere at skulle smide hele posen ud for at være sikker på, at du ikke er udsat for sundhedsfare. Foto: Sabina Louise Nesheim
Vis mere

»Man kan for eksempel godt spise overmoden frugt, og til tider kan man også spise frugt og grønt, hvis man skærer skimmel og mug væk. Men der er undtagelser,« forklarer Henrik Dammand Nielsen, enhedschef for kemi- og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen:

»Hvis der er skimmel og mug på blød frugt – som bær og den slags ting – skal man ikke spise det. Heller ikke rodselleri, pastinakker, æbler, pærer og kartofler. Der kan blandt andet opstå svampedannelser på steder, hvor det ikke umiddelbart er synligt, og de svampe kan udskille toksiner, som kan være farlige,« forklarer han.

Et indtag af de toksiner kan udløse en lang række sundhedsmæssige skavanker.

»Det kan give dårlig mave, overfølsomhed over for sollys, så man bliver hurtigere skoldet. Det kan give hovedpine og svimmelhed. Det er lidt forskelligt,« forklarer Henrik Dammand Nielsen.

Og så er der den mere alvorlige del.

»Det kan også være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, men det kræver et længere og vedvarende indtag, så der skal virkelig noget til,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Generelt mener Michael René, at mængden af dårlig frugt og grønt i de danske supermarkeder viser, at de skal oppe sig gevaldigt.

»Supermarkederne bør være mere varsomme med det her, for hvis der først er skimmel på den ene kasse frugt i afdelingen, kan det hurtigt brede sig til en anden,« siger Michael René:

»Det er ikke særlig sundt eller rart for kunderne.«

I Fødevarestyrelsen ser man på supermarkedernes grøntafdelinger, når de kommer på kontrolbesøg.

Og Fødevarestyrelsen har faktisk mulighed for at sanktionere butikkerne, hvis eksemplerne er grelle.

»Virksomhederne har en forpligtelse til at sørge for, at de sælger uskadelige fødevarer. Vurderer vi, at der er en risiko, så sanktionerer vi dem,« siger Henrik Dammand Nielsen:

»Men som forbruger må man også være opmærksom på, hvad man får ned i kurven. Det er jo ofte til at se, om varen er muggen. Finder man noget, kan man jo gøre butikken opmærksom på problemet.«