Danskernes privatøkonomier er så sønderskudte af den historiske inflation i 2022, at vi har trådt historisk hårdt på bremsen.

Faktisk holder danskerne så meget på pengene nu, at salget i detailhandlen faldt med 7,6 procent fra starten af 2022 til december 2022 – og det er det største fald i detailsalget over et år, der er målt i Danmarks Statistiks database.

Især dagligvarer er et sted, hvor danskerne har reageret på voldsomt stigende priser ved at spare på livet løs.

»Det er en helt vild udvikling. Skiftet fra at handle i supermarkeder til at gå i discount er stukket helt af. Det samme er tendensen til at skifte fra at købe mærkevarer til butikkernes egne mærker,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, seniorøkonom i Danske Bank:

»Vi bruger lige så mange penge som for et år siden, men vi får bare langt mindre for dem.«

Groft trukket op: En husstand, der brugte 5.000 kroner på mad for et år siden, bruger stadigvæk 5.000 kroner.

Men fordi priserne er steget med 16 procent i samme periode, køber vi færre og billigere varer for at få de 5.000 kroner til at række.

Og det rammer altså salget i butikkerne hårdt.

»Årsagen er, at vi er blevet ramt af et kæmpestort fald i vores købekraft, fordi priserne er steget kraftigt, mens lønningerne ikke er fulgt med. Det har betydet, at mange familier er kommet under pres,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Der er dog også noget positivt ved, at danskerne har vist så stor evne til at tilpasse privatøkonomien.

»Det positive er, at det har været muligt at lave de her tilpasninger for mange husstande. Nogle har været meget hårdt ramt, men de fleste husstande har kunnet tilpasse sig. Det er fedtet – altså det mere luksuriøse – der skæres fra,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Dansk Erhverv har torsdag meddelt, at danskernes tilbageholdenhed i detailhandlen er så markant, at det kun er set i forbindelse med kriser.

»Det er jeg sådan set enig i. Men jeg tror, vi er omkring bunden nu. Forbruget faldt kraftigt i sidste kvartal af 2022 og vil falde igen i første kvartal i 2023. Derefter vil det gå fremad kvartal for kvartal, fordi priserne stiger mindre end lønnen,« vurderer Louise Aggerstrøm Hansen.