Syv ud af ti danskere har ingen anelse om, hvor meget de betaler for vand. Det kan give dyre overraskelser. Her får du de nemme sparetricks.

. 20 kroner? 50 kroner? 100 kroner?

Rigtig mange danskere har ikke styr på, hvor meget de betaler for deres vand.

Faktisk svarer hele 69 procent af danskerne, at de ikke ved, hvor meget de betaler for en kubikmeter vand. Det afslører en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for brancheorganisationen Danske Vandværker.

- Det er et problem, for man kan ikke holde overblikket over sit budget, hvis man ikke ved, hvad en så væsentlig ting som vand koster, siger Dorthe G. Rasmussen, presseansvarlig i Danske Vandværker.

Ifølge Danske Vandværker bruger en person i gennemsnit 108 liter vand om dagen. I gennemsnit koster en uopvarmet liter vand 7 øre, så prisen for en kubikmeter vand vil altså typisk være 70 kroner inklusiv afledningsafgift. Så det kan man regne efter.

Men det er alligevel en god idé at holde øje med sin vandmåler i løbet af måneden, understreger Dorthe G. Rasmussen.

Et toilet kan løbe så lidt, at du ikke kan se det med det blotte øje, men det kan samtidig spilde helt op til 20 kubikmeter om året, hvis du ikke får det fikset. Det svarer til en udgift på 1400 kroner, oplyser Danske Vandværker.

Du kan kontrollere, om toilettet løber ved at sætte en tør serviet fast i den tørre kumme. Bliver servietten våd, løber toilettet og skal repareres eller udskiftes.

Der er også andre nemme tip til at undgå en kæmpe vandregning.

- Badet er en af de helt store syndere, og det batter rigtigt meget at installere en sparebruser, siger Kristine Virén, presseansvarlig i Boligejernes Videnscenter, Bolius.

Halvdelen af danskerne, nærmere betegnet 42 procent, har installeret en sparebruser, viser en YouGov-undersøgelse, som Bolius fik lavet i december 2015.

- En sparebruser kan spare en almindelig familie for mellem 1000 og 2000 kroner på vandregningen om året, siger Kristine Virén.

En sparebruser kan købes i et almindeligt byggemarked, og den fungerer ved, at der bliver blandet op til 25 procent luft i vandet. Men ifølge Kristine Virén føles det ikke som om, der kommer mindre vand ud af bruseren.

- Det undrer mig, at der ikke er flere, der bruger sparebrusere, siger Kristine Virén.

Og selv om vi har hørt mange gange, at det kan sende vandregningen i vejret, hvis man lader vandet løbe unødigt længe, sker det stadig.

Ifølge Bolius' undersøgelse lader over 40 procent af danskerne vandet løbe, når de ordner mad. 30 procent lader vandet løbe, når de vasker op, og 16 procent af danskerne lader vandet løbe, når de børster tænder.

Fakta: Flere gode tips til at spare på vandet

- Tag kortere brusebade. For hvert minut du afkorter badet, sparer du tolv liter vand.

- Et karbad bruger cirka 125 liter vand. Det svarer til 8,75 kroner, og skal vandet være varmt, bliver prisen 17,50 kroner for badet.

- Selv om dit gamle enkeltskyls-toilet ikke fejler noget, kan det være en god idé at skifte det ud med et toskyls.

- Ældre toiletter bruger op til 15 liter vand, hver gang der skylles ud, mens toskyls-toiletter normalt bruger 3 eller 6 liter per skyl.

Kilde: Danske Vandværker

/ritzau/FOKUS