Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det danske C25-indeks styrtbløder og er nede med knap fire procent fra morgenstunden, efter Rusland har indledt krigshandlinger i Ukraine.

Værst går det ud over Rockwool, DSV, og Ambu, der alle dykker med mere end 6 procent.

Det er det største fald i det danske C25-indeks, siden coronakrisen skyllede ind over Danmark i marts 2020.

Her faldt indekset over én dag med cirka otte procent.

Det danske elite-indeks med de største danske selskaber følger tendensen på aktiemarkederne på tværs af hele Europa. Kurserne er i frit fald på flere europæiske børser.

Det tyske aktiemarked er nede med 4,8 procent, det franske er nede med 4,4 procent, det italienske er nede med 4,3 procent, og det britiske er nede med 3,1 procent, viser tal fra The Spectator Index.

I Sydbank forklarer aktieanalysechef Jacob Pedersen, at Ruslands angreb mod Ukraine giver nervøsitet hos investorerne, som derfor sælger ud af de mere risikofyldte aktiver som eksempelvis aktier.

»Investorerne er dybt nervøse over det, der sker i Ukraine lige nu. For første gang i mange år har vi krig i Europa. Det betyder, at man sælger ud af de mere risikobetonede værdipapirer som aktier,« siger han til Ritzau.

Jacob Pedersen understreger, at konflikten ikke nødvendigvis vil sende aktiemarkedet ned på lang sigt.

»Rusland og Ukraine fylder ikke særligt meget i verdensøkonomien. Men der kan være nogle afledte effekter, da det kan sende priser på olie og gas op. Det kan ramme forbrugernes pengepung og dermed virksomhedernes indtjening,« siger han og tilføjer:

»Der vil formentlig komme en periode med turbulens på markedet, men hvis det holder sig til at være en konflikt, som kun Ukraines og Ruslands militær deltager i, vil det ikke være noget, der sætter sig i aktiemarkedet på lang sigt.«

Andre læser også