Ja, Coop kommer ud af 2022 med et rekordstort underskud. Nej, Coops økonomiske situation er ikke værre, end supermarkedskoncernen tidligere har meldt ud.

Det kan modsvaret fra Coops topchef, Kræn Østergaard Nielsen, koges ned til, efter Berlingske mandag skrev, at Coops økonomi hænger i laser.

Berlingske har fået fat i interne dokumenter fra Coop, hvoraf det fremgår, at »kernedriften nærmer sig et samlet resultat på minus en milliard kroner«.

Men så grelt står det ikke til, skriver Kræn Østergaard Nielsen i et opslag på LinkedIn.

»Der er en del skriverier om Coops økonomi i medierne i dag. For eksempel skriver Berlingske, at de har talt med kilder og set materiale, der indikerer, at Coop står i en langt værre økonomisk situation end hidtil kendt. Og mit svar er: Nej, det gør vi ikke. Coops økonomiske situation er præcis, som vi har beskrevet den gennem de seneste måneder,« skriver Coop-topchefen.

I den interne rapport med navnet 'Projekt Fokus' fremgår det ifølge Berlingske, at Coop har været i risiko for ikke at kunne overholde sine låneforpligtelser over for bankerne Nordea, SEB, DNB og Nykredit.

Men der er styr på Coops finansielle fundament, forsikrer Kræn Østergaard Nielsen på LinkedIn.

Her skriver han, at der i år er lavet en ny finansieringsaftale med bankerne, der sammen med driftsindtjening og opsparing i ejendomme sikrer fire milliarder til transformationen af Coop frem mod 2027.

Coop er i krise og kommer ud af 2022 med kæmpe underskud på stort trecifret millionbeløb.
Coop er i krise og kommer ud af 2022 med kæmpe underskud på stort trecifret millionbeløb. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Coop vil blandt andet investere massivt i sammenlægningen af Irma, Kvickly og SuperBrugsen samt discountkæden 365discount.

Coop har endnu ikke fremlagt årsregnskab for 2022, men Kræn Østergaard Nielsen erkender i LinkedIn-opslaget, at 2022 bliver det værste i Coops 156 år lange historie og ender med minus på et stort trecifret millionbeløb.

Det har ikke været muligt for B.T. at få et interview med Kræn Østergaard Nielsen, men Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, siger til B.T., at Coop forventer underskud igen i år, men overskud i 2024.

»Underskuddet er baggrunden for de forandringer, vi tidligere har meldt ud,« siger han.

Coop har i dag omkring 40.000 ansatte, men strømliningen af Coop kommer ifølge Jens Juul Nielsen ikke til at ændre nævneværdigt i medarbejderstaben.

»Det samlede antal ansatte kommer ikke til at ændre sig voldsomt.«

Skal jeres ansatte frygte en afskedigelsesrunde?

»Ikke noget, der kommer til at ændre det totale antal (medarbejdere, red.) i nævneværdig grad.«

Coops mange medlemmer mister med transformationen af Coop en række medlemsfordele, ikke mindst de kunder, som har en såkaldt 'Primekonto' hos Coop, der giver en række fordele som for eksempel gratis TV 2 Play-abonnement og en månedlig værdikupon på 50 kroner til benzin.

»Der er ikke mulighed for at føre dem videre med de økonomiske resultater, der er. Men vi er på med et nyt fordelsprogram,« siger Jens Juul Nielsen.