Efteråret er det perfekte tidspunkt at plante, og hvis du sukker efter nye sorter i haven, kan de blive dine ganske gratis.

. Har du haven fuld af blomstrende solhat, men sukker efter storkenæb for at få haven op på det næste niveau? Så er det nu, du skal kigge efter blomster og løg, og du behøver faktisk slet ikke at hale pungen op af lommen.

Det spirer nemlig med markeder for blomsterbytte - også af den rent digitale slags.

Og der kan være mange penge at spare ved at bytte planter, eksempelvis på et have-byttemarked, fortæller Louise Møller, som rådgiver hos Haveselskabet.

Der dukker byttegrupper op på sociale medier som Facebook, såvel som fuldt dedikerede plantesider som Deljorden.dk og den nye platform Floragora, som har specialiseret sig i netop plantebytte.

- Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at det er sunde planter, man bytter med hinanden. Der skal ikke være synlige tegn på sygdom, og de skal virke friske, siger Louise Møller fra Haveselskabet.

Selv om det er efterår, og nogle planter viser tegn på, at det er sidst på sæsonen, så skal jorden stadig være fugtig, rødderne skal virke friske og lyse, og bladene skal virke saftspændte - planten skal ikke stå og hænge.

Hvis det kribler i de grønne fingre for at få fat i nye plantebeboere, så er det her i den sidste del af efteråret, at du skal finde krejlerhatten frem.

Oktober og november er nemlig rigtig gode måneder til at plante, fortæller haveeksperten, og det gælder både stauder, roser, træer og buske.

- Vi har stadig noget varme i jorden, så rødderne når lige at få fat inden vinteren, og det betyder, at de til næste år er mere modstandsdygtige, hvis der for eksempel skulle komme en tør periode. Men du skal stadig regne med, at der skal vandes indimellem, når der er meget varmt og tørt vejr, forklarer Louise Møller.

Pernille Sue Winton er en af dem, der har byttet ramsløg og storkonval til fine pæoner på siden Floragora. Og hun er godt tilfreds med at kunne veksle sine overskudsplanter til nye blomster.

- Jeg har en masse ramsløg her på Bornholm, hvor jeg bor, som fuldstændig oversvømmer det hele om foråret. Og ramsløg er jo gået hen og blevet trendy. Så det er win-win, for jeg vil gerne af med nogle, som jeg bare graver op og sender til andre, der bliver glade for at bytte, fortæller Pernille Sue Winton.

Haveentusiasten har tidligere forsøgt sig med byttegrupper på Facebook, men fordi det ikke er sat i system med ønskelister og søgefunktioner, som på Floragora, oplever hun, at det bliver for overfyldt og forvirrende.

Pernille Sue Winton har været glad for sine byttehandler og fremhæver, at plantefolk er hyggelige og gerne sender et par ord med på vejen.

På den måde giver det også mulighed for at danne et netværk på tværs af landsdele, tilføjer hun.

Fakta: Gode råd til dit første blomsterbytte:

- Spørg den, du bytter med, til råds. De har gerne nogle gode erfaringer med den plante, de har, så det er en god mulighed for at lære mere.

- Vær sikker på, at planten ser sund ud, og mærk på jorden.

- Mange planter har en ret høj tolerance over for, hvad de kan klare, men har man en tung og leret jord, der bliver meget våd om vinteren, skal man for eksempel undgå planter som røllike og brudeslør, da det er planter, der nemt rådner i en vintervåd jord.

- Haveglæden kan nemt løbe af med en, men pas på, at du ikke får købt for meget forskelligt, så du får et rodet bed. Hold det enkelt, hvis du er ny haveejer, og start med de nemme og "driftssikre" planter.

- Hvis du skal sende levende planter, skal du sørge for, at de ikke knækker, hvis de har stilk. Samtidig skal de holdes fugtige og kunne ånde.

Kilder: Louise Møller, Pernille Sue Winton

/ritzau/FOKUS