Vinteren kan være hård for huden og i særdeleshed den tynde overflade på læberne, som kan sprække, blive ru og tør.

Vintersarte læber kan forebygges og behandles med læbepomade, og det er bedst at undgå produkter med vand i, forklarer overlæge Jørgen Serup, professor ved den dermatologiske afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Vandet trænger ind i cellerne, så svulmer de op, men så fordamper vandet, og cellerne klapper sammen igen med det resultat, at læben kan sprække, siger han og tilføjer, at i meget koldt vejr med kraftig vind kan vandholdige produkter faktisk fryse på læberne og sætte sig som rimfrost.

Derimod skal man vælge et produkt med paraffin som voks eller paraffinolie i, som er beslægtet med vaseline, mener Jørgen Serup.

Ulempen ved almindelig vaseline frem for en læbepomadestift er, at vaselinen er mere flydende og fedtet.

- Paraffin slides ikke så nemt af og er mere sej i konsistens og langtidsholdbar. Du slider nemlig hele tiden på læberne, når du eksempelvis spiser eller kører tungen over læberne, siger han.

Forbrugerrådet Tænk Kemi mener, at paraffinolie i læbepomader er problematisk, og at man i stedet bør vælge læbepomader uden ingredienser baseret på mineralske olier.

Bruger du læbepomade hver dag?

Ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi anslår EU's videnskabelige komité, at man ved dagligt brug af læbepomade indtager fire læbepomader om året gennem munden.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, at indtaget af de mineralske olier gennem madvarer, der kan være forurenet blandt andet via emballage, allerede er sundhedsmæssigt bekymrende, fordi olierne blandt andet kan ophobe sig i kroppen..

Derfor mener Forbrugerrådet Tænk Kemi, at regelmæssigt brug af læbepomade med mineralske olier i bidrager til den samlede udsættelse og har derfor givet læbepomader med paraffinolie en middel bedømmelse. Bedømmelsen betyder at, at man skal være opmærksom på nogle af indholdsstofferne.

Stofferne er ikke et problem i produkter, man smører på huden, og det er ikke den enkelte læbepomade, der i sig selv udgør en risiko, men regelmæssig brug af læbepomader gennem længere tid kan bidrage væsentligt til et samlet indtag af de problematiske olier, understreger Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Hvis man er regelmæssig bruger, anbefaler vi, at man kigger sig om efter læbepomader, som ikke er baseret på mineralske olier, eksempelvis læbepomader lavet på planteolie eller bivoks. Er der nogen grund til bekymring ved at bruge læbepomade med stoffer i, som man er bekymret for i fødevarer?

- Det, der er vores udgangspunkt, er, at der ligger en række vurderinger fra forskellige europæiske komiteer, som peger på, at der kan være et problem med stofferne, når de er i fødevarer, og at indtaget derfra allerede er relativt højt.

Det afviser professor Jørgen Serup og siger, at paraffin og paraffinolie brugt i læbepomader er et rent produkt, der ikke i noget tilfælde har påført brugeren en påvist håndgribelig skade.

- Det er at overdrive og lave spøgelser på et løst og helt teoretisk grundlag. Man spiser ikke læbepomade. Det ligger helt og holdent på overfladen i de øverste tre til fire cellelag. Skulle man komme til at slikke sin læbe smurt med læbepomade, betyder det ikke noget, da paraffiner passerer ud gennem tarmen uden at blive optaget i nævneværdig grad i kroppen.

- Paraffinolie er gammelkendt som afføringsmiddel indtaget af millioner af mennesker i store mængder, uden at det har givet helbredsproblemer udover sjældne rapporter, hvor børn med langvarig forstoppelse utilsigtet har fået det direkte ned i lungerne, siger Jørgen Serup.

Uanset hvilken type læbepomade man vælger, skal man også være opmærksom på, at det ikke kun er koldt og blæsende vejr, der bider i læberne.

Også indendørsklimaet kan påvirke læbernes tilstand. Luften bliver tør, når den i vinterhalvåret varmes op indenfor. Hav derfor så lav en stuetemperatur som muligt, råder Jørgen Serup.

- I virkeligheden har vores indendørsklima om vinteren det samme problem, man kan have i flyvemaskiner, hvor der føres tør luft ind i kabinen, og nogle mennesker får gener af den.

Er læberne allerede generede og mærket af efteråret og det forestående vintervejr, må man smøre dem med læbepomade og ellers vente på, at de tørre flager falder af. Peeler man huden med eksempelvis en blød børste, kan man irritere læberne og øge generne.

- Det må jeg fraråde. Man får små revner, hvis man gør sådan. Man forværrer faktisk problemet. Huden skal nok selv sørge for at afstøde skæl. Det er en modningsproces, hvor skællene først falder af, når de er klar til det.

Kilder: Jørgen Serup, Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/FOKUS