Man må aldrig selv udføre elarbejde på faste installationer. En god huskeregel er, at faste installationer er dem, som bliver tilbage, når man flytter.

København. Et dask over nallerne eller en kortslutning af hele huset.

Man skal være ekstrem påpasselig, hvis man selv laver elarbejde derhjemme, for i allerværste tilfælde kan det både ende galt og fatalt.

Det understreger chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Steffen Nielsen.

- El er ikke ufarligt. Hvis der er fejl på installationerne, kan det medføre brand eller give elektriske stød. Det er med andre ord med livet som indsats, hvis man selv begynder at rode i installationerne, advarer han.

Vil man som privatperson gøre det selv hjemme på matriklen, er der nogle elinstallationer, man gerne må ordne, og andre man skal holde sig helt og aldeles fra.

Man må blandt andet aldrig udføre elarbejde på faste installationer, hvis man ikke er autoriseret elinstallatør, understreger Steffen Nielsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

- En huskeregel er, at de faste installationer er det, som bliver tilbage, når man flytter. Det drejer sig om eltavlen, dåser i loftet og ledninger i væggene, siger han og fortsætter:

- Man må dog gerne selv udskifte afbrydere og stikkontakter inde i huset, hvis de allerede er installeret. Man må også gerne udskifte hårde hvidevarer, for eksempel vaskemaskine og opvasker, hvis apparatet har en stikprop, og hvis der er tilkoblet en afspærringsventil.

Sådan noget som at tage lamper ned og sætte nye op og tilslutte dem eksisterende lampeudtag eller stikkontakter må man gerne. Men man må ikke selv begynde at trække kabler og sætte lampeudtag op.

Underdirektøren hos installatørernes brancheorganisation Tekniq, Simon O. Rasmussen, siger, at selv det, der virker som simple installationer, kan være farlige.

- Det kan for eksempel være sådan noget som at etablere en stikkontakt. Selv om det umiddelbart kan virke ligetil for en erfaren handyman, så er det ulovligt og kan have alvorlige konsekvenser, hvis man kommer galt afsted, siger han.

Der, hvor det oftest går galt, er blandt andet, fordi folk ikke er klar over, hvad de må og ikke må, siger Steffen Nielsen.

- Et eksempel kan være i forhold til et indbygningsspot i loftet. Man må gerne sætte 230 volts spot op inde i selve boligen, hvis det er et samlet sæt, og der allerede er et lampeudtag, hvor man kan tilslutte dem, siger han og tilføjer:

- Men man må ikke selv begynde at trække kabler og lave udtaget til et spot selv. Det er en del af den faste installation og kræver en autoriseret elinstallatør.

Fakta: Styr på sikkerheden

- Sikr, at strømmen er afbrudt, og kontrollér det med en spændingstester eller en polsøger, inden du begynder på elarbejdet.

- Tjek HFI/HPFI-relæet mindst to gange om året.

- Inde på Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister kan man se, om den installatør, man vil hyre, rent faktisk er autoriseret.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.

/ritzau/FOKUS