Når den årlige pensionsoversigt lander i postkassen, er der god grund til at ofre 10 minutter på den. Det kan sikre dig mod dyre fejl.

København: I løbet af de næste to måneder vil du modtage den årlige pensionsoversigt fra dit pensionsselskab. Hos mange ryger den bare i papirkurven, men der er god grund til, at du får den tilsendt hvert år.

Faktisk er det en rigtig god idé at gøre det til en årlig tradition at bruge 10 minutter på at tjekke, om den nu er, som den skal være, og om den passer til din nuværende livssituation.

Det mener Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark.

- Når man tjekker sin pension, bør man sikre sig, at forsikringerne stadig matcher ens aktuelle behov, hvis uheldet er ude. Hvis man for eksempel er blevet gift eller skilt, har fået børn eller har købt bolig, kan der være grund til at justere på ens forsikringer ved kritisk sygdom, førtidspension og død, siger han.

Den slags kan være ubehageligt at tænke på, men gør man ikke det, kan det blive ubehageligt for dem, der troede, at de var arvinger.

- Det er også en god idé at tjekke, at den, der står til at arve ens pension, stadig er den rette. Hvis man har indsat en tidligere ægtefælle eller samlever som såkaldt begunstiget, er der en risiko for, at det fortsat er vedkommende, som står der, siger Torben Möger Pedersen.

En helt tredje og mere konkret grund til et årligt pensionstjek er, at de rette investeringer kan få pengene til at række længere ind i alderdommen.

Her skal man gøre op med sig selv, hvor risikovillig man er. Vil man have et større afkast, må man satse mere, forklarer Rune Wagenitz. Han er administrerende direktør i Miranova, der rådgiver i formuepleje.

- Man skal se på, hvad man har investeret i - altså forholdet mellem aktier, obligationer og andet. Vil man tjene mere, er det aktier, og ikke obligationer, man skal investere i, forklarer han.

En anden vigtig ting er at få samlet sine investeringer på det rette sted.

- Man skal selvfølgelig ikke samle dem det dyreste sted. Se på, hvad investeringsfonden tager af procenter for at få din pension til at vokse, siger Rune Wagenitz.

Her skal træffes en beslutning. Vil man have en passiv investeringsfond, der kun tager mellem 0,2 og 0,3 procent af overskuddet - eller vil man have en aktiv investeringsfond, altså en bank, der tager 2 til 3 procent.

Der er mere at tjene med aktive investeringer, men man kan også tabe mere.

- Man skal gøre op med sig selv, hvad man kan tåle at tabe, for i pensionen er man et sted i livet, hvor man ikke bare kan tjene nogle nye penge, hvis investeringerne fejler, advarer Rune Wagenitz.

/ritzau/FOKUS