Det kan ikke bare give jobmuligheder, men også personlig udvikling og faglig sparring, hvis man plejer sit netværk, siger eksperter.

København. Networking er meget mere end smalltalk, kaffeaftaler og uddeling af visitkort.

Faktisk handler det hverken om at rende til netværksarrangementer hver uge eller at have så mange kontakter på LinkedIn som muligt, fortæller eksperter.

Til gengæld kan det altid betale sig at investere i sit netværk. Derfor kommer her eksperternes råd til, hvordan nybegynderen kan blive en dygtig netværker.

1) Tænk over mål og mangler i dit netværk

For det første skal du tænke over, hvad du overhovedet vil opnå med dit netværk, siger Simone Lemming Andersen, der er kommunikationsrådgiver og forfatter til flere bøger om networking.

Søger du nyt job? Uddannelsesinspiration? Eller et fagligt netværk i den nye by du flytter til?

Hjerneforskning viser nemlig, at det er begrænset, hvor mange mennesker vi kan huske og forholde os til, siger Simone Lemming Andersen. Så brug kræfterne på at skabe et fokuseret netværk frem for at skyde med spredehagl.

Netværksekspert Susie Lynge fra Netværksakademiet mener også, at det handler mere om kvalitet end kvantitet.

- Networking handler jo ikke om, at du nødvendigvis skal have et kæmpe netværk. Men du skal have det rigtige netværk, siger hun.

2) Lav en plan for, hvordan du netværker

Tænk herefter over, hvordan du opfører dig, når du møder andre til receptioner eller fyraftensmøder.

- 90 procent af dem, jeg træner, de netværker simpelthen med hovedet under armen. De er i hvert fald ret ubeviste i deres tilgang, siger Susie Lynge.

Derfor kan du med fordel tænke lidt i indtryk, udtryk og aftryk:

Hvilket indtryk vil du gerne give? Hvordan kommer det til udtryk, altså hvad siger og spørger du om? Og hvad for et aftryk vil folk sidde tilbage med bagefter? Det er nemlig vigtige hjørnesten i networking, siger Susie Lynge.

Det kan også være en god idé at tale mindre om sig selv og mere om modparten, siger Simone Lemming Andersen.

- Den bedste måde at komme i en relation med andre mennesker på er simpelthen ved at være nysgerrig over for dem. I stedet for at have så travlt med at køre sin egen salgstale af, siger hun.

Tænk også over din attitude og dit kropssprog, opfordrer Simone Lemming Andersen. Giv et ordentligt håndtryk, og lign én, der oprigtigt er glad for at møde den anden person.

- Man skal gøre andre mennesker til noget særligt, siger Simone Lemming Andersen.

- Og det sjove er, at hvis du gør det, så går der ikke ret lang tid, før de gør det samme ved dig. Og så begynder vi at bygge den rigtige relation op.

3) Plej netværket

Det er også afgørende, at du ikke bare møder nye mennesker, men også plejer netværket løbende, forklarer Susie Lynge. Det dur nemlig ikke, at du kun tænker på netværk, når du selv har brug for noget.

- Man skal have arbejdet med at pleje relationerne på forhånd. Det er lidt som en kapitalkonto, hvor man sætter penge ind til den dag, man har brug for at trække på den. Det kan ikke nytte noget kun at trække på et minus, siger hun.

Derfor kan det betale sig at have en "pay it forward"-tankegang, forklarer Susie Lynge.

- Jo mere man sætter ind i sit netværk, og jo mere man oprigtigt er interesseret i at gøre en forskel og dele ud af sin viden og kontakter, jo stærkere relationer har man selv at trække på, siger hun.

Simone Lemming Andersen bakker op og peger på, at det handler om at lægge handling bag smalltalken og skabe reel værdi for den anden. På den måde fremstår du både dygtig, troværdig og som en, man gerne vil have i sit netværk.

- Og så skal den person nok sørge for også at være der for dig, siger hun.

Fakta: Netværks-tjeklisten: Det skal du huske

- Sæt mål for dit arbejde med netværk.

- Læg en plan for, hvordan du vil møde folk, og hvad du vil tale med dem om.

- Stil spørgsmål, og virk interesseret i modparten. Forbered eventuelt spørgsmål eller samtaleemner.

- Tænk over hvilke indtryk, udtryk og aftryk, du planter hos modparten.

- Del ud af din viden, erfaring og gode råd. Investér i dine kontakter, og spil dem bedre, så skal de nok gøre det samme for dig.

Kilder: Simone Lemming Andersen, Susie Lynge.

/ritzau fokus/