Forår og sommer er højsæson for snøften, nysen og røde øjne hos hver femte dansker, som døjer med høfeber.

København: Du nyser. Din næse løber. Dine øjne klør, løber i vand og hæver. Høfeberen har ramt dig, og du er ikke den eneste, siger biolog Karen Rasmussen fra Astma-Allergi Danmark, der hjælper og rådgiver allergikere.

- Vi anslår, at cirka en million danskere har pollenallergi, siger Karen Rasmussen.

Siden februar har pollen fra el, hassel og elm hvirvlet rundt i luften.

Men i de kommende måneder, hvor birk og græs melder sig på banen, bliver der for alvor noget at se til for hovedparten af de danske pollenallergikere.

Astma-Allergi Danmark har tidligere foretaget en undersøgelse blandt pollenallergikere i 2014, som viste, at cirka halvdelen reagerer på birk, mens endnu flere - to ud af tre - gør det over for græs.

Mange danskere stryger en tur på apoteket efter næsespray eller tabletter med antihistamin, når de første symptomer på høfeber begynder at melde sig.

Det er også fint nok, siger Karen Rasmussen, men:

- Det er vigtigt at få stillet en diagnose. Så vi anbefaler altid, at man opsøger egen læge, så man finder ud af, præcist hvad man er allergisk over for, siger hun.

Det er umuligt helt at undgå at blive eksponeret, men faktisk kan man godt selv tage visse forholdsregler, påpeger Karen Rasmussen.

Det handler for eksempel om, at:

- holde sig inden døre ved middagstid, hvor der er flest pollen i luften.

- lufte ud i boligen sent om aftenen, hvor antallet af pollen er lavest.

- vaske hår inden sengetid.

Både snøften og medicin kan dog undgås helt med en vaccination.

Men kun cirka 10.000 danskere har valgt den løsning, selv om flere burde overveje det, mener professor og forskningschef på Gentofte Hospitals klinik for Allergi, Lars K. Poulsen.

- Det er dog en relativt tidskrævende proces, som løber over tre-fem år, så det er nok en af forklaringerne, vurderer han.

Et forløb med vaccination går ud på, at man løbende får indsprøjtet små mængde af det allergen, man er allergisk over for, ind under huden, så kroppen gradvist bliver mere og mere tolerant over for det.

For nylig er der dog kommet et alternativ til kanylen, nemlig en såkaldt 'sublingual' behandling med en smeltetablet, som man dagligt - i et år - lægger ind under tungen.

Begge former for behandling skal man henvises til via et besøg hos sin egen læge.

Desværre er løbet kørt for denne sæson.

- Men til efteråret kan man godt begynde at tage tabletterne eller starte vaccinationsbehandlingen. Og så er det ikke urealistisk, at man har færre symptomer allerede til næste sommer, siger Lars K. Poulsen.

Fakta om pollen og allergi:

- Pollensæsonen begynder i det tidlige forår og slutter omkring september.

- Antihistaminer og næsespray, som kan købes i håndkøb på apoteket, er den mest almindelige behandling mod høfeber.

- Der er forskellige typer af vaccinationsmuligheder, som dog kan være relativt dyre.

- Astma-Allergi Danmark afholder to gratis arrangementer, hvor alle kan få foretaget en gratis priktest. 27. april på Odense Universitetshospital og 3. maj på Højbro Plads i København.

/ritzau/FOKUS