Børnespil: Det tog kun en halv time for Frederik at købe smølfebær for en formue.

Spilglade børn underholdes i dag af små, uskyldige børnespil på deres iPhone, iPod og iPad, hvor de bygger haver og fodrer dyr. Men hvis forældrene ikke passer på, kan et gratis børnespil pludselig løbe op i svimlende beløb på ingen tid.

Et eksempel, på hvor galt det kan gå, var, da otte-årige Frederik brugte 10.500 kr. på virtuelle smølfebær uden at vide det.

Hans forældre havde givet ham lov til at underholde sig med det populære børnespil, Smurf’s Village. De troede, at det var gratis. Spillet er også gratis at installere, men børnene kan siden købe for svimlende beløb på få minutter, mens de spiller.

Frederiks mor, Dorthe Nielsen, er meget overrasket over, at den slags børnespil er til salg på webbutikken iTunes.

- Det er simpelthen synd for børnene, at de bliver udnyttet på den måde. iTunes bør fjerne spillene, siger hun.

For at købe eller hente spillene skal man have en konto på iTunes, hvor dankortoplysninger bliver lagret.

Sammenkædede konti

- Frederik har en iPod-touch, der er linket sammen med min mands iTunes-konto, så vi kan købe nogle små spil til ham en gang imellem. Vi henter den dag spillet Smurf’s Village til ham, som endda umiddelbart er helt gratis, siger Dorthe Nielsen.

Hun vidste ikke, at Frederik frit kunne købe smølfebær inde i spillet for rigtige penge - endda uden at skulle indtaste brugeroplysninger til iTunes. Hver gang han købte bær, blev pengene helt automatisk trukket på dankortet.

- Han har ikke koden til iTunes, og vi troede ikke, at han ville kunne købe ting uden. Det er et børnespil, og der står endda, når man køber spillet, at det er tilladt for alle børn over fire år. Jeg tænker slet ikke, at der kan være pengefælder i sådan et spil, siger moderen.

Frederik skulle ikke bruge mere end en halv time for at købe for 10.500 kr. ikke-eksisterende smølfebær.

Der står noget med småt

- Jeg opdager det hele, fordi han viser mig spillet, og hvordan han kan plante blomster og bygge bygninger. Han forklarer mig, at han køber alle tingene for nogle bær, som han kan finde inde i spillet. Han viser mig bær-butikken, og først opdager jeg ikke engang selv, at de koster rigtige penge. Han når at købe for 599 kr. bær blot ved at trykke på en knap. Så ser jeg, at der står noget med småt på engelsk. At pengene er blevet trukket på min mands iTunes-konto, forklarer Dorthe Nielsen, og fortæller om chokket.

- Så fik jeg røde kinder. Frederik vidste slet ikke, at han købte for rigtige penge. Han syntes bare, det var sjovt at bruge de her bær til at bygge en stor smølfeby, siger hun.

Frederik havde købt smølfebær 23 gange uden at skulle indtaste brugeroplysninger en eneste gang.

Satte spærring på

Nu har Dorthe Nielsen været inde at aktivere en spærring i iTunes, så det ikke kan ske igen.

- Frederik har været vildt ked af det. Det er jo ikke hans skyld, men han bliver ked af det, når han ser, hvordan vi reagerer på det, siger hun.

Hun kontaktede iTunes straks efter, at hun blev opmærksom på den store regning. Efter knap tre ugers ventetid fik familien 9.500 kroner tilbage. Nu kæmper de for de sidste 1.000.